Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) işbirliği protokolü kapsamında hizmet veren Hatay Mustafa Kemal Yaban Hayvanı Kurtarma Ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri tamamlanan 12 leylek ve yırtıcı kuş tekrar doğaya salındı.
Merkez Koordinatörü Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, Merkez Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şube Müdürlüğü ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinin özverili destek ve gayretleri ile Yaban Hayvanları için Hastane konforu ile yaban hayvanlarında türe özgü ilk yardım, tedavi, operatif müdahale ve rehabilitasyon hizmeti verdiklerini söyledi.
Merkezdeki tedavi ve cerrahi ameliyatlar Hatay MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim elemanları ve DKMP veteriner hekimleri tarafından yürütüldüğünü ifade eden Altuğ, 2020 yılında 275 yaban hayvanının Merkezde tedavi ve rehabilitasyonunun yapıldığını, 147 sinin doğaya kazandırıldığını bir kısmının ise Hayvanat Bahçelerine gönderildiğini söyledi.
2021 yılında 9 aylık sürede merkezde 290 yaban hayvanının tedavi ve rehabilitasyonunun yapıldığını belirten Altuğ, “163 adet Yırtıcı kuş (Kartal, Şahin, Baykuş Doğan Kerkenez, Atmaca, Karga, Çaylak, Kuzgun,.) 64 su kuşu (Leylek, Pelikan, Su çulluğu, Yaban Ördeği, Balaban, Balıkçıl, Martı, Yalı çapkını,..), 34 adet diğer kuşlar (Ebabil, kumru, guguk kuşu, çoban aldatan, kınalı keklik,…) 7 Yırtıcı memeli (Tilki, Çakal, porsuk, sansar, ) ve 22 Memeli (Dağ ceylanı, Karaca, Kirpi, Yaban Tavşanı) olmak üzere toplam 290 yaban hayvanının tedavi ve rehabilitasyonu yapıldı ve bugün bırakılan 12 adet de dahil toplam 133 yaban hayvanı tekrar doğaya kazandırıldı, ayrıca 6 adet yaban hayvanı da Hayvanat Bahçesine gönderildi. Su kuşları ve yırtıcı kuşlardaki yaralanma nedenleri çoğunlukla yasa dışı kaçak avcılık olmakla birlikte su kuşları ve leyleklerde göç yorgunluğu ve diğer hastalıklar da rol oynamaktadır. Yaban hayvanlarının korunmasında bölgemizde Hatay DKMP Şube Müdürlüğü ve av koruma ekipleri yoğun çaba sarf etmektedirler. Bugünkü doğaya bırakma etkinliğinde ise 7 adet Leylek, 3 adet Peçeli Baykuş, 1 adet Kızıl Şahin, bir adet Şahin olmak üzere 12 adet leylek ve yırtıcı kuşu doğaya bırakarak yaban hayatına kazandırmış olacağız” dedi.
Etkinliğe Hatay MKÜ rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Hatay Şube Müdürü Cüneyt Çağlar, Veteriner Hekim İsmail Eminoğlu (DKMP), Araş. Gör. Ömer Kırgız (MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi AD) ile Hatay MKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ozan Tekeli, doç. Dr. Mustafa Yipel, Dr. Öğretim Üyesi Aykut Zerek, Hatay MKÜ Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi çalışanları ve öğrenciler katıldı.