51 yıldır çelik gibi!

Türkiye’nin aynı anda uzun ile yassı çelik üretebilen tek ve en büyük entegre tesisi İsdemir, İskenderun’un ve Türk sanayisinin parlayan yıldızı olarak 51’inci yaşını kutluyor. Kapasite gücü artırımına odaklanarak sektörün öncüsü olmaya devam eden İsdemir, temellerinin atıldığı 1970 yılında bu yana Türk sanayisinin lokomotif gücü olarak ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Türkiye’nin en büyük demir çelik fabrikasında 5,8 milyon ton/yıl sıvı çelik, 3,5 milyon ton/yıl yassı ürün, 0,6 milyon ton/yıl kangal ve 2,5 milyon ton/yıl kütük nihai ürün üretim kapasitesiyle küresel üretime de katkı sunan İsdemir, Türk çelik sektörünün gelişimi açısından hayati önem taşıyan yassı ürün üretim kapasitesinin artırılmasında önemli bir rol oynuyor. Kütük, kangal, sıcak rulo ve slab üretilen İsdemir’de bu ürünlerin yanı sıra kok kömürü, oksijen, azot, argon, amonyum sülfat, granüle cüruf, katran ve benzol gibi yan ürünler de elde eden İsdemir’in, özellikle kangal ve kütük ürünlerinin ihracatında yüzde 18’lik bir pazar payı bulunuyor.

51 yıldır İskenderun halkının yanında

Türkiye’nin kuruluş tarihi itibari ile üçüncü, uzun ürün üretim kapasitesine göre en büyük entegre demir ve çelik fabrikası İsdemir, Boru imalatı, gemi yapımı, inşaat, basınçlı kaplar ile kazanlar, genel konstrüksiyon, kara ve demiryolu araçları gibi birçok sektöre temel girdi sağlamanın yanısıra devam ettiği yatırımlarla sektörün öncüsü olmaya devam ediyor.

Kapasite gücünü artırmaya devam ediyor

Kuruluşunun 51’inci yılını kutlayan İsdemir, üretim gücünü koruyarak kapasitesini artırmaya da devam ediyor. 2021 yılı ilk 6 ayında uzun ürünlerde 4 yeni ürün kalitesi geliştiren ve uzun ürün kalite sayısını 316’ya çıkaran İsdemir’de yassı ürünlerde ise 229 ürün kalitesi bulunuyor. İsdemir’de devam eden yatırımlardan olan Çelikhane A-B Holü Uzatılması ve Vinç Projeleri’nin geçici kabulü yapılmış olup bu yatırımlar işletmeye alındı. Bir diğer yatırım olan Yeni Kok Gazı Gazometresi’nin testleri tamamlanarak devreye alınması planlanıyor.

Ayrıca Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi, 3. Kok Bataryası Modernizasyonu, Yeni Sinter Fabrikası, 1. Yeni Yüksek Fırın Projesi, Kuzey Deniz Dolgu Alanı Projeleri, 3. Buhar Kazanı Retubing (Kısmi Boru Değişimi) ve Brulör Modifikasyonu, 1.Yüksek Fırın Tepe Basıncı Genleşme Türbin (TRT) Projesi ve 1. Rıhtım Cevher Boşaltma Vinçlerinin Yenilenmesi projeleri için mühendislik ve saha çalışmalarına devam eden İsdemir, sektörde gerçekleştirdiği öncü çalışmalar neticesinde Çelik ihracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Çelik İhracatının Liderleri Ödülleri’nde Sıcak Yassı Kategorisinde 2019 ve 2020 olmak üzere iki yıl üst üste ikincilik ödülünü alma başarısı gösterdi. Bu yıl ETKB Enerji ve Çevre Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nda ‘TRT Sisteminin Motor Modunda Çalıştırılmasıyla Kazanılan Enerji Miktarının Artırılması Projesi’ ile birinci oldu.

Bir cevap yazın