Köylülerin taşocağı isyanı

Kırıkhan Başpınar Köyü Muhtarı Abdürrahim Kazan ile köyde hayvancılık yapan vatandaşlar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ı ziyaret ederek köy çevresindeki taş ocaklarından duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Köylerinde taş ocaklarının çalışmalarından kaynaklanan toz ve kirliliğinin tarım ürünlerini ve hayvanlarını olumsuz etkilediğini anlatan köy sakinleri, Başkan Savaş’tan yardım istedi.

Zaten yeterli mera alanlarının olmadığını, mevcut meraların da toz içinde olmasından kaynaklı hayvanlarını otlatamadıklarını ifade eden Başpınar sakinleri, “Hayvanlarımız toz yüzünden beslenemiyor. Yüksek patlama sesleri yüzünden hayvanlar düşük yapıyor, geçim kaynaklarımız tehlike altında” dedi.

Kendilerini “Gariban” olarak tanımlayan köylüler “Biz garibanız diye sağlığımız kimsenin umurunda değil. Şikâyet edecek merci bulamıyoruz. Lütfen bize destek olun” diyerek, taş ocakları ile ilgili sitemlerini dile getirdi.

Ziyarette bulunan Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç de konunun yargıya taşındığını anlattı.

Taş ocakları büyük sorun

Bölgedeki 133 bin dönümlük yaban hayatı alanının 8 bin dönümünün madencilik faaliyetlerinin yürütülmesini de kapsayacak şekilde kullanıma açılmasına karşı çıktığını anımsatan Başkan Savaş, “Konu ile ilgili detaylı bir şekilde ilgileneceğim, taş ocakları büyük sorunlar yaratıyor, tüm canlıları tehdit ediyor. Desteğimiz sizinle, köye gidip yerinde göreceğiz. Öz yurdumuzda garip hissediyorsunuz, bu üzüntü verici. Dağ ceylanlarının koruma alanı genişletilerek taş ocağı işletmelerine verildi. Bu işletmelere ruhsat verilirken yerel halk hiç dinlenmedi ve tüm karşı çıkmalara karşın ruhsat verildi” dedi.

Bir cevap yazın