EXPO2021 Hatay’a iyi gelecek!

‘Medeniyetler Bahçesi’ temasıyla 10 Aralık’ta kapılarını dünyaya açacak olan EXPO 2021’Hatay’ın ilk lansman toplantısı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. EXPO 2021’in Antakya-Defne bölgesindeki fuar alanında düzenlenen lansman toplantısının ardından EXPO amfi tiyatroda konser veren Medeniyetler Korosu, katılımcılara seslendirdiği barış, sevgi, kardeşlik ezgileriyle Hatay’ın zenginliğini hissettirdi.

EXPO 2021 Hatay’ın tanıtım filminin izlenmesiyle başlayan lansman, Büyükşehir Belediyesi EXPO Akademiler Birimi Botanik Akademisi Genel Sekreteri İhsan Çakar’ın çalışmalarla ilgili bilgi vermesiyle devam etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, parti yöneticileri, belediye başkanları ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla düzenlenen lansmanda konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Biz Hatay için çalışırken Sayın Genel Başkanımız Türkiye için çalışıyor” dedi.

“Hatay için çalışıyoruz”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’ye armağan ve emanet ettiği Hatay için çalıştıklarını söyleyen Başkan Savaş, “Hatay’ımız için ne yaparız diye çok çalıştık. Baktık ki özellikle son 10 yılda Suriye meselesi, bununla birlikte günde 250 tane TIR’ımızın ihracatının durması, Mısır ile karayolu anlaşmamızın iptal edilmesi, üstüne pandemi, gerçekten de ihracatçımızı, çiftçimizi, esnafımızı, dar gelirlimizi ve iş adamlarımızı geriye götürdü. ‘Bildiğiniz bütün yollar tükenmişse ya yeni bir yol açacaksınız, ya yeni bir yol bulacaksınız’ dedik. Biz yeni bir yol bulmak ve yeni bir yol açmak üzere Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak yola çıktık. UNESCO Gastronomi Kenti unvanını kazandık. Bizim bir HADO projemiz var. Nihayetlendirdik. Şu anda Kıbrıs’ın açılmasını bekliyor. Kıbrıs’tan sonra Lübnan, belki Mısır, belki Antalya, belki İzmir’e kadar uzanacağız. Akdeniz’de Türk bayrağı ile gemilerimiz insan taşıyacak, yük taşıyacak, belki araba taşıyacak. Düşünebiliyor musunuz, 1870’lerde Fransızların gemileri turist getirmişler İskenderun limanımıza. Mısır’a kadar uzanmışlar. Beyrut’a gitmişler. Bizler Akdeniz’den faydalanamıyoruz. Daha fazla faydalanacağız” dedi.

“Hatay sıradan bir kent değil”

Hatay’ın sadece Türkiye değil dünya için çok önemli ve kadim bir kent olduğunu ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu ise, “Hatay’ın tarihi deseniz mükemmel bir tarihi var. Mutfağı deseniz, mükemmel bir mutfağı var. İnanç, kimlik zenginliği deseniz, dünyanın ender illerinden birisi. Tarihsel derinliği açısından öyle, olağanüstü zengin bir kent. Güzel ülkemizin nadide bir bölgesi. Kadim bir kent aynı zamanda, Hatay. Dolayısıyla Hatay sıradan bir kent değil. Bu kenti dünyaya tanıtmak hepimizin ortak görevi olmak zorunda. Bu güzel kent, sadece burada yaşayanlar için değil sadece Türkiye’de yaşayanlar için değil, tüm ülkelerin ortak gözbebeği konumunda. İlk kilise burada, ilk havra burada ilk cami burada. Önemli olan bunu tüm dünyaya tanıtmak ve başkanımızın da görevi bu ve tanıtmaya çalışıyor. Bu çerçevede Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Lütfü Savaş az önce ifade etti. Pandemi, pandemiden sonra yaşanan pek çok kriz, dolayısıyla, ‘Ne yapabiliriz’ Yeni bir yol açalım ve Hatay’ı yeniden dünya markası haline getirebilir miyiz? Burada yaşanan ekonomik krizden acaba toplumu biraz kurtarabilir miyiz?? diye bir yol arayalım diye başlandı ve Expo’yu Hatay’a getirdi. Hepinizin huzurunda Büyükşehir Belediye Başkanımızı kutluyorum, size verdiği hizmetler dolayısıyla..  İlk kilise burada, ilk havra burada ilk cami burada. Önemli olan bunu tüm dünyaya tanıtmak ve başkanımızın da görevi bu ve tanıtmaya çalışıyor?” dedi.

“Güzel Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz”

Kemal Kılıçdaroğlu Hatay’ı derinden etkileyen Suriye meselesi hakkında da “Türkiye’nin sorunları aşılabilecek sorunlardır. Güzel Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. Suriyeli kardeşlerimize değil onları buraya getirenlere kızacağız. İktidarımızda onları gönül rızalarıyla ülkelerine göndereceğiz. Tüm bunları gerçekleştirecek azim ve kararlılığa sahibiz. Suriye’nin temel ihtiyaçlarının yapılmasını sağlayacağız. Kendi ülkelerinde huzur içinde yaşamalarını sağlayacağız. Yurtta barış, dünyada barış demişiz. Herkesle barışacağız” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından Lütfü Savaş ve Nazan Savaş, EXPO lansmanının anısına Kemal Kılıçdaroğlu’na tablo takdim etti.

Kılıçdaroğlu, daha sonra EXPO 2021 alanında sahne alan, 3 din ve 6 farklı mezhebin mensuplarından oluşan Antakya Medeniyetler Korosunun seslendirdiği eserleri dinledi.

Konserin sonunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Hatay milletvekilleri, belediye başkanları ve eşleri sahneye çıkarak “Bir Başkadır Benim Memleketim” şarkısını koro üyeleriyle seslendirdi.

Bir cevap yazın