Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) işbirliği ile İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) bünyesinde kurulan Liman Vinç Simülatörü Merkezi’nin açılışı törenle gerçekleşti. İleri teknoloji ile donatılan ve gerçek iş makinesi ile aynı özelliklere sahip simülatör ile limanların ara eleman ihtiyacı karşılanarak hem eğitime, hem de istihdama destek olunması amaçlandı.
İskenderun Teknik Üniversitesi Merkez Kampüs içerisindeke Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’nde konuşlanan İSTE-TÜRKLİM Liman Vinç Simülatörü Merkezinin açılış törenine Ak Parti Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu ve Abdulkadir Özel, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Genç, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, İSTE Rektörü Tolga Depçi, DTO İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu, akademisyenler, siyasi parti temsilcileri ve davetliler katıldı.
Mesleki alanda gelişime büyük katkı
İSTE- TÜRKLİM işbirliğinin önemine dikkat çeken Rektör Tolga Depçi, “Özellikle Doğu Akdeniz bölgesinde faaliyet gösteren konteyner limanlarının ilgisini çekecek olan bu proje, mavi yakalı liman vinç operatörlerinin nitelikli olarak Teknoversite vizyonuyla, en son teknolojik imkânların da kullanılması ile yetiştirilmesinde ve sonuç olarak istihdamlarında önemli rol oynayacaktır. Unutulmamalıdır ki; günümüzdeki bilişim sektöründeki gelişmeler görüntüleme ve kontrol alanındaki ilerlemeler ile limanlarda yüksek otomasyonlu iş makineleri çalışmaktadır. Bu durum her kademede isteklilerin vinç operatörlüğünü bir meslek olarak tercih etmelerine neden olmaktadır. İSTE bünyesindeki İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı kapsamında yapılan çalışmalara anlamlı bir ek olacak bu çalışma, Üniversitemiz, Denizcilik Meslek Yüksekokulu Deniz, Liman ve Lojistik programı ile Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Denizcilik İşletmeciliği Yönetimi programı öğrencilerinin mesleki alanda gelişmelerine katkı sunacaktır. Çağımızda artan deniz trafiği, taşınan tehlikeli ve zararlı yüklerin artması, maliyetli liman inşaatları ve ekipmanları, ayrıca liman iş dalının “tehlikeli ve çok tehlikeli” iş dalları arasında sayılması dikkate alındığında; limanların ve liman çalışanlarının güvenliğini sağlamak oldukça önem arz etmektedir. Bu yüzden ilgili kanun ve yönetmelikler ile limancılık sektöründe liman vinç operatörlüğü gibi meslekler için belgelendirme zorunluluğu getirilmiştir. İSTE olarak gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurmak için açtığımız İş Sağlığı ve Güvenliği – Denizcilik İşletmeleri Yönetimi lisansüstü programlar ile tüm sektörlerimizin yanında olmaya çalışmaktayız. “Simülatörü uygulamalı eğitimin teorik eğitimi tamamlaması gerekliliğinin bir parçası olarak değerlendirebilir miyiz?” dedi.
Açılan merkez, gerçek uygulamaları aratmayacak hassaslıkta
Mesleğe adım atmak isteyen aday öğrencilerin, teorik bilgilerini aldıkları derslerin yanı sıra kendi imkânları ve basılı kaynaklar ile geliştirirken, uygulama becerilerini de üniversite bünyesindeki simülatör sayesinde arttırabileceklerini anlatar Rektör Depçi, “Simülasyon/Benzetim sistemleri günümüz koşullarında gerçek uygulamaları aratmayacak hassaslıkta ve doğrulukta olup, milyonlarca dolar değere sahip pahalı araçları kullanmadan ve yoğun iş ortamı içinde hizmetlerine ara verilmesini gerektirmeksizin eğitim imkânı sunmaktadırlar. İSTE bünyesinde düzenlenecek çeşitli boyutlardaki eğitimler ile adaylar işe başlamadan önce uygulamalı intibak eğitimlerini de tamamlanmış olacaktır. Türkiye’deki limancılık alanında sınav ve belgelendirme konusunda tek yetkili kurum TÜRKLİM ile yapılan işbirliği ile ileride sektörün çok ihtiyaç duyduğu ve liman iş gücünde yer alan ve/veya katılacak yüksek eğitimli ve kalifiye personel üniversitemiz tarafından eğitilecektir. Sektörün nitelikli ve belgelendirilmiş işgücü ihtiyacına bölgesel bir çözüm getiren bu işbirliğinin önce üniversitemize ve bölgemize sonrada Ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” derken, TÜRKLİM’e de işbirliğinden dolayı ayrıca teşekkür etti.
307 bin dolar değerinde
Doğu Akdeniz Bölgesinde tek olacak ‘İSTE – TÜRKLİM Vinç Simülatör Merkezi’nin açılış töreninde konuşan Mehmet Hakan Genç, Türkiye’de limancılık faaliyetlerinin geliştirilmesine katkı sunmak için kendi imkanları ile 307 bin dolar değerindeki simülatörü hibe ettiklerini belirterek, “İskenderun Limanı ve bu bölgedeki ticareti göz önüne alarak gençlerimizin meslek edinmesine katkı sağlamak limanlarımızın nitelikli eleman ihtiyacını desteklemek amacı ile simülatör hibesinde bulunduk. Üniversitelerde teorik eğitim kadar pratik eğitimin de önemine inanıyoruz” dedi.
Açılış töreni sonrası davetliler simülatör eğitim odasını incelerken, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, simülatör koltuğunda eğitimin nasıl yapıldığına dair uzmanlardan bilgi aldı.