Cemil Meriç, aynı evde bugün yeniden doğdu!

Hatay Valisi Rahmi Doğan,  Türk Edebiyatı’nın usta kalemlerinden Cemil Meriç’in Reyhanlı’da doğup büyüdüğü ve hatıralarının yer aldığı evi dönüştürdüğü Cemil Meriç Kültür Evi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Kentin kültür yaşamına büyük katkı sunacak olan açılış törenine onur konuğu olarak Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, Hatay Milletvekilleri Hüseyin Şanverdi, Abdulkadir Özel, İsmet Tokdemir, Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Reyhanlı Kaymakamı Yasin Öztürk, Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu, AK Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal ve çok sayıda davetli katıldı.

1916 yılında Reyhanlı’da dünyaya gelen, büyük düşünür, aydın, yazar, çevirmen ve şair Cemil Meriç’in doğduğu evin bir bölümünde Cemil Meriç’in kendi sesinden hayat öyküsü üç boyutlu animasyon filmle anlatılırken, açılışta babasıyla hatıralarını anımsayan Ümit Meriç ve katılımcılar duygu dolu anlar yaşadı.

Cemil Meriç’i anlamak, anlatmak ve çizdiği yolda yürüyebilmek anlamında gayret gösterdiklerini ifade eden Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Antakya’dan Reyhanlı’ya gelene kadar 35 tane höyüğü aslında medeniyeti görme şansına sahip oluyorsunuz. Kültürel ve farklı yapısı ile barış ve huzur içerisinde yaşayan insanları ile güzel örnekler sunuyor. Reyhanlı’dayız ve kendi nüfusundan fazla misafiri ağırlayan il yoktur. Bu kadar yoğun misafirimizin olması bizim medeniyetimizin çok güçlü bir geçmişe dayandığını gösteriyor. Cemil Meriç’i rahmet ve minnetle anıyoruz. Cemil Meriç’i anlamak için bu binanın yaşatılması gerekiyordu. 2013 yılında Hatay Valiliği İl Özel İdaresi tarafından satın alınan ve restorasyon uygulaması başlanan bu binanın özgün haline sadık kalınarak “Cemil Meriç Kültür Evi” olarak düzenlenmesi için girişimler yapıldı. Yapı 2 katta toplam 320 metrekare kapalı kullanım ve yaklaşık 680 metrekare bahçe alanına sahip. Bahçenin yaklaşık 300 metrekarelik bir kısmı doğal taş ile kaplanarak avlu olarak düzenlendi. 1. katta Cemil Meriç Sohbet Odası ve okuma salonları ile Cemil Meriç’in sağlığında kullandığı çalışma ortamının canlandırıldığı Cemil Meriç Çalışma Odası mevcut. İçerisinde sinema ve kütüphanesi ile çok güzel planlanmış. Çatı ve elektrik sorunu vardı onları da kısa sürede çözdük. Ziyaretçilerin memnun kalacağı bir ortam oluşturulduğuna inanıyorum. Buranın yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç de babasının doğduğu evin gelecek kuşaklara aktarılmasında emeği geçen Hatay Valisi Rahmi Doğan olmak üzere herkese teşekkür etti.

Yapılan konuşmaların ardından Hatay Valisi Rahmi Doğan ve protokol üyeleri ile birlikte Cemil Meriç Kültür Evi’nin açılış kurdelesini kesen Prof. Dr. Ümit Meriç, babasının doğduğu evin yeni halini gezdikten sonra ziyaretçi defterini imzaladı.

Bir cevap yazın