Balıkçıların mavi sulara hasreti bitti!

Hataylı balıkçılar, Samandağ Çevlik Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen 2021-2022 yılı su ürünleri av sezonu açılış töreniyle ‘Vira Bismillah’ dedi. Sezonun kapandığı 15 Nisan’dan itibaren denize hasret kalan balıkçılar, yasağın kalkmasının ardından ilk kez denize açılarak mavi sulara olan hasretlerini sonlandırdı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin desteklediği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu ve yönetim kurulu, İMEAK DTO İskenderun Şubesi Meclis Başkanı Adnan Yener, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği(ASHİB) Başkan Vekili Ali Can Yamanyılmaz, İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Duran, Şube Müdürü Ahmet Taştekin ve Hatay Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Celal Bilen katıldı.

Akdeniz’deki hava sıcaklığı nedeniyle bölgede av sezonunun 15 Eylül’de açıldığını söyleyen Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, balıkçılara kazasız, bereketli ve hayırlı bir sezon diledi.

Ruhsatsız olarak kaçak avcılıkla etkin mücadele sürdürdüklerini anlatan Türkyılmaz, “2020 yılında ülkemizde yaklaşık 786 bin ton su ürünleri üretimi gerçekleştirdik. 2023 yılında toplam üretimimizin 1 milyon ton civarında gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. Balıklarımızı da 3’te 2’si Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Rusya gibi 100’e yakın ülkeye ihraç ediyoruz. Türkiye’nin güçlü bir balıkçılık filosu var. Ruhsat sahibi balıkçıların haklarını korumak için uzun yıllardır yeni gemi girişine izin vermedik. Geçen yıl aldığımız kararla balıkçılarımız Doğu Akdeniz’in uluslararası sularında 12 ay avcılık yapabiliyor. Su ürünleri avcılarına ve yetiştiricilerine 2003 yılından bugüne kadar yaklaşık olarak 10 milyar liranın üzerinde bir destekleme ödemesi gerçekleştirdik. Ekosisteme zarar veren yabancı ve istilacı balon balıklarıyla mücadele için bu balıkları avlayan balıkçılarımıza destekleme ödemesi başlattık. 2021 yılında avlanılacak 5 milyon 500 bin adet balon baliği için 5 milyon lira destekleme ödemesi yapmayı öngörmekteyiz. Ayrıca bu balıkların ekonomiye kazandırılması için gereken kolaylığı da sağlıyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kesilen kurdele ile birlikte balıkçılar “Vira bismillah” diyerek denize açılırken, törende vatandaşlara balık – ekmek ikram edildi.

Bir cevap yazın