İskenderun’da aşı seferberliği

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, düzenlediği ‘Aşı Olmayan Kalmasın’ konulu istişare ve koordinasyon toplantısında maske-mesafe ve hijyen gözetmeksizin her geçen gün artan kovid vakalarına karşı tek kozun aşı olduğuna dikkat çekti.

Covid-19 ile mücadele kapsamındaki tedbir ve uygulamaların menin yanısıra aşı uygulamalarına ilişkin konuları ele alan Kaymakam Yönden, esnaflardan, STK’lara, muhtarlardan kurum müdürlerine kadar herkese seslenerek, ‘Aşı Olmayan Kalmasın’ çağrısında bulundu.

İskenderun’da vaka konusunda sıkıntılıyız”

Aşı olmanın kişisel ve toplumsal sorumluluk olduğunun altını çizen Kaymakam Yönden, “İskenderun’da vaka konusunda sıkıntılıyız. Dün 26 yaşında Dörtyol’da ve 31 yaşında Arsuz’da birini kaybettik. Bu iki ölen vatandaşımız da aşısızdı. Beklentimiz şu; bizdeki aşı rakamları istenilen düzeye gelmedi. Bu noktaya kadar ciddi aşı çalışmaları yaptık. Kurum arkadaşlarımdan ricam çalışan bütün personelin covid aşısı olup olmadığını lütfen takip etsinler. Çünkü bu işte zorlama olmaz. Ama bunun bir toplumsal sorumluluk olduğunu toplumda aşıyla ilgili oluşturulan algıların tamamen yanlış olduğunu anlatmamız gerekiyor” dedi.

“Amacımız aşı talebi olanın önünü açmak”

Aşı uygulamasında yaygınlık ve kolaylık sağlamak üzere 30 kişi ve üzerinde grup oluşturulması ve İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ile irtibata geçilmesi halinde aşı ekibi marifetiyle mahallinde aşı uygulaması yapılabileceğini ifade eden Kaymakam İskender Yönden, “Bu sadece kurum çalışanları için değil, basın mensupları, muhtarlar, esnaflar, sağlık çalışanları içinde geçerlidir. Unutmayın ‘Aşı olmak kişinin hem kendine hem de topluma karşı sorumluluğudur.’ Bakın covid vakaların artması sonucu en çok zararı biz görüyoruz, esnaflar görüyor, pazarcılar görüyor. Amacımız aşı talebi olanın önünü açmak. Bu işte koordine olmak çok önemli ve bu toplantının asıl amacı da budur. Koordineli bir şekilde aşı olmak için bir araya gelen tüm çalışanları bire bir aşılamak. Şu bir gerçek ki aşı olan herkes yüzde 95 ölüm riskini azaltmış oluyorlar” derken, haftalık açıklanan vaka haritasında Hatay’ı ve İskenderun’u mavi kategoride yer almayı hedef olarak esas aldıklarını ifade etti.

“Bir yoğun bakım ünitesi Covid için ayrılmış durumda”

İskenderun Devlet Hastanesi Başhekimi Veysel Yıldırım ise hastanelerdeki covid vakalarıyla ilgili son durumu açıklayarak, “Yatan hastalardan örnek vermek gerekirse Covid’ten yatan hastaların yüzde 50’si aşısız yani Sıfır aşı. Diğer yüzde 45’i de eksik aşı. Yüzde 5’lik kısım tam aşılı. Hastanemizde hiç aşı yapılmadığı dönemde Kasım-Aralık Ayı içerisinde 300 yatan hastamız oldu. Yoğun bakım ünitelerimizin 3-4 tanesini covid bölümü olarak ayırmıştık. Mart-Nisan ayındaki ikinci dalgada bunun yarısı kadar aşılanma başlamıştı ve yatan hasta sayımız 150’ye kadar düştü. Şuanda ise yatan hasta sayımız 50, yoğun bakım ünitemizin de bir tanesi covid için ayrılmış durumda. Yani aşı olmak bu kadar önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Pandemi tedbir ve kurallarına, hassasiyet ve duyarlılık gösteren muhterem halkımızın aşı konusunda da aynı hassasiyeti göstereceğine inancının tam olduğunu da sözlerine ekleyen Kaymakam Yönden, “

Bir cevap yazın