Aşure malzemelerinizi hazırlayın!

Yaygın kullanımıyla Aşure ayı olarak bilinen Muharrem ayı 9 Ağustos 2021 Pazartesi(yarın) başlıyor. İlahi bereket ve feyzin coştuğu ve bollaştığı bir ay olarak kabul edilen Muharrem ayı ile başlayacak olan Hicri takvim Hz. Muhammed (S.A.V)’in Mekke’den Medine’ye hicretini esas alıyor. Muharrem ayının birinci ay olması ve 9 Ağustos’un da ilk günü olması dolayısıyla, bu gece aynı zamanda hicri yılbaşı olarak da kutlanacak.

Ramazan ayından sonraki en faziletli orucun tutulduğu Muharrem Ayı’nın onuncu günü Aşure günü olarak 18 Ağustos Çarşamba günü idrak edilecek.

Bu yıl Ağustos ayına tekabül eden Muharrem ayı 7 Eylül’de sona erecek ve 8 Eylül 2021’de Safer ayı başlayacak. Muharrem orucu hicri takvime göre muharrem ayının ilk 10 günü tutulur.

AŞURE GÜNÜ NE ANLAMA GELİYOR?
Arapçada on anlamına gelen “aşara” kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor. Hadis kaynaklarına göre, Hz. Nuh’un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa’nın Kızıldeniz’den geçerek İsrailoğulları’nı Firavun’dan kurtarması hadiseleri de bu günde gerçekleşti.

YAS-I MATEM

Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Hüseyin ve akrabalarının da aralarında bulunduğu 72 kişinin Hicri takvime göre 10 Muharrem’de Kerbala Çölü’nde katledilmesi nedeniyle Aleviler tarafından da tutulacak olan ‘yas orucu’ yarın başlayacak. Muharrem ayının ilk 12 günü yas-ı matem günleridir.

Bir cevap yazın