Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Avrupa Birliği(AB) tarafından fonlanan Uygulamalı Çiftçi Okulları Çalıştayı(UÇO)’na ev sahipliği yaptı. İl Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Şanlıurfa ve Van İllerinden dörder kişilik proje ekipleri katıldı.
Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu ve BM Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) Türkiye Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman’ın açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştayda, zeytin, pamuk ve çilek üretimi ile projeye dahil olan ilimizin tarımsal üretimi ve insan kaynağındaki gücüne de değinildi.
İl Müdürü Çolakoğlu, Hatay’ın tarımsal değerlerine değinirken üreticiler ile bakanlık arasında tarım alanında kurulan bağı vurguladı ve Hatay’ın UÇO’nun uygulama illerinden biri olarak seçilmesinden duyduğu mutluluğu ifade etti.
Uygulamalı Çiftçi Okulları’nda katılımcı öğrenim uygulamasının önemini vurgulan Sheikh Ahaduzzaman, “Daha katılımcı hale getirmek ve herkes için daha erişilebilir kılmak için UÇO yaklaşımını daha fazla teşvik etmeyi hedefliyoruz. Bunu yaptığımızda, inanıyoruz ki iyi uygulamalar Türkiye’nin diğer illerinde de yaygınlaştırılabilecek ve UÇO tarımsal problemlere sürdürülebilir çözümler üretmeye giden yolda ulusal bir kampanyaya dönüşebilecektir” dedi.
Ankara Üniversitesi eski Rektörü Celal Taluğ, yaptığı sunumda mevcut UÇO’nun Türkiye’de kendi alanındaki ilk örneği olduğuna dikkat çekerek “Bu uygulama, tarım alanında insan kaynaklarının geliştirilmesini hedefliyor ve bu bakımdan oldukça değerli, çünkü çiftçilerin teknik tarımsal bilgileri açık bir şekilde kavramasını sağlıyor. Okulda verilen dersler çiftçilerin sahip olması gereken kritik bilgiler etrafında tartışma yürütmelerine olanak veriyor. Dahası, çiftçiler bu derslerden aldıkları ilhamla diğer çiftçilere öğrendikleri bilgileri aktarıyor ve öğrenilen bilgi kullanışlı hale gelerek nihayet tarımsal hayatın kendisiyle uyumlu oluyor” dedi.
Celal Taluğ, Özdal Köksal ve Kürşat Demiryürek gibi tarım uzmanları tarafından verilen UÇO eğitimleri katılımcılar arasında geniş oranda etkileşim oluşturdu. Proje katılımcıları daha sonra, İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü FAO Projesi’nin Saçaklı Mahallesi’nde başlattığı Pamuk Yetiştiriciliği Uygulamalı Çiftçi Okulu’na katılarak uygulamayı yerinde gördü.