Caretta Caretta’lar denize kavuştu

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi(DEKİYM)’nde tedavileri tamamlanan 2 Caretta caretta 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda Samandağ’da mavi sulara kavuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü 7.Bölge Hatay Şube Müdürlüğü ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) işbirliği ile düzenlen etkinliğe HMKÜ DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü 7.Bölge Hatay Şubesi Veteriner Hekimi İsmail Eminoğlu, Hatay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcıları Abdullah Dadak, ve İlyas Küçük, Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Araş. Gör. İbrahim Alakuş, Veteriner Hekim Eren Ceylan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koruma görevlileri, öğretim üyeleri ve sahildeki vatandaşlar katıldı.

Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü ve HMKÜ DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, ‘’Deniz kaplumbağaları için Hatay bölgesi özellikle Samandağ kumsalları önemli bir yuvalama ve yumurtlama alanı. Kaplumbağalar yuvalama döneminde dişi kaplumbağalar yumurtlamak için kumsala çıkarken, erkek kaplumbağalar ve özellikle de Caretta carettalar beslenme alanı olarak yakın sahillerde bulunmaktadırlar. Bu nedenle her yıl üreme ve yumurtlama sezonunda Mayıs ve Eylül ayları arasında Hatay DKMP Hatay Şubesi ekiplerince yoğun bir yuva tespit ve koruma faaliyetleri yapılmaktadır. Diğer taraftan bölgemizde hasta ve yaralı olarak karaya vuran ve denizde ağlara takılan veya tekne hasarlarına bağlı olarak yaralandıklarını görmekteyiz. Deniz kaplumbağaları gerek denizde gerekse de kumsalda karşılaştıkları birçok uygunsuz ortam ve tehditler kaplumbağaların yaralanmalarına ve nihayetinde ölümlerine sebep olmaktadır.  Bu tehditleri bot ve tekne pervane yaralanmaları, çevre kirliliği, olta hasarları ve yuvalama alanlarında köpek saldırıları en önemlileri olarak görmekteyiz. HMKÜ DEKİYM ve Hatay DKMP şube müdürlüğü işbirliği ile yürütülen ilk yardım ve tedavi çalışmaları yılın her döneminde devam etmektedir. Bu yıl Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Yerleşkemizdeki Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezimize toplam 14 yaralı kaplumbağa geldi. Bugün iyileşen 2 adet C.carettayı özgürlüğüne kavuşturduk. Merkezimizde 2 adet C. Mydas (biri nöropati, diğeri köpek ısırması) ve 1 adet kafa travmalı C.caretta’nın yoğun bakım ve tedavileri devam etmektedir. Bugün tedavisi tamamlanan ve kranioplasti uyguladığımız kaplumbağamız (31 kg) 4 ay önce Arsuz’dan kafa travması ile gelmişti. Diğer kaplumbağamız (35 kg) 6 gün önce Erzin Burnaz sahilinde olta iğneleri batmış ve misinalar boynuna dolanmış ve bir yüzgeci kopmuş olarak ve üzerinde çok fazla parazitli ve bitkin bir halde geldi. Her ikisinin de tedavisi tamamlandı ve özgürlüğüne kavuştu‘’ dedi.
Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, tedavisi tamamlanan kaplumbağaların TR kodlu Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğüne ait markalar takılarak denize bırakıldığını belirtti.

Bir cevap yazın