Korumazsak kaybederiz!!!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç ile birlikte yaşam alanları daraltılan gazella gazella türü dağ ceylanlarının Kırıkhan’daki üretim merkezini ziyaret etti.

Gazella gazella dağ ceylanlarının EXPO 2021 Hatay’ın maskotu olduğunu anımsatan Başkan Savaş, Bölgedeki 133 bin dönümlük yaban hayatı alanının 8 bin dönümünün madencilik faaliyetlerinin yürütülmesini kapsayacak şekilde daraltılmasına tepki gösterdi.

EXPO aracılığıyla dağ ceylanlarını tüm dünyaya tanıtmaya devam edeceklerini belirten Başkan Savaş, “Bu coğrafya hepimizin ve burada yaşayan tüm canlılar bize emanet. Emanetimize sahip çıkalım. Resmi kurumlar, özel teşebbüsler, STK’lar olarak yaşamak isteyen canlılara katkı sunalım” dedi.

Bölge 2019 yılında koruma altına alınmıştı

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç de hem bölgedeki dağ ceylanlarının popülasyonu hem de bölgedeki madencilik faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi.

Dağ ceylanlarının yaşam alanına daha önce çimento fabrikası kurulmasının düşünüldüğünü ancak bu girişimden yargı kararı ile vazgeçildiğini hatırlatan Öğünç, “2009 yılında yaklaşık 100 olan gazella gazella dağ ceylanlarının sayısı, 2020 yılının sonunda bin 141’e ulaştı. Şu anda 133 bin dönümlük bir alanda yaşamlarını sürdürüyorlar. Dağ ceylanları ile birlikte nesli tehdit altında olan çizgili sırtlan, saz kedisi, oklu kirpi, kayalık gerbili de bu bölgede yaşıyor” diyerek alanın 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından koruma altına alındığını, 2021 yılında yine Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 8 bin dönümlük alanın korunan alanın dışına çıkarıldığını belirtti.

Yatırımcıların bu tür özel alanlardan uzak durması gerektiğini ifade eden Öğünç, “Yatırımlar yapılsın ancak yatırımcılar lütfen bu sahadan uzak dursun. Farklı yerlerde yapılsın, biz de yardımcı olalım. Beklentimiz 133 bin dönümlük bu alanda bu tür faaliyetlere izin verilmemesi yönündedir. Bu hayvanlar da bulundukları ortamda yaşamlarına mutlu bir biçimde devam etsin” çağrısında bulundu.

Hatay dağ ceylanlarının tüm dünyanın ilgi odağında olduğunu belirten Öğünç, yakın zaman önce İtalya’nın RAI kanalından ve New York Times dergisinden gelerek bölgede çekim yapıldığını anlatırken, “100 taş ocağını yan yana koysanız bu mecralara konu olmaz ancak dağ ceylanlarımız tek başına ülkemizi uluslararası arenada temsil edebiliyor. Bu yönden bile korunmayı hak ediyor” diyerek dağ ceylanlarının ülkenin tanıtımında büyük rol oynadığını söyledi.

Bir cevap yazın