UNDP Danışmanından ‘İstanbul Sözleşmesi’ vurgusu

İskenderun’da düzenlenen İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi Projesi – III. Aşama Tecrübe Paylaşımı Çalıştayı’nın ikinci gününde ilçede kurulması planlanan ‘Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulu’nun ortaklıkları ve işlevi ele alındı.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen proje kapsamında halkın yerel güvenlik ihtiyaçlarını ve sorunlarını analiz etmek, ilçe güvenlik ve suç önleme planını hazırlamak, uygulamak ve gözden geçirmek hedefiyle polis ve vatandaş arasında iki yönlü iletişim sağlanmasını amaçlayan Güvenlik Kurulu’nun İskenderun’da da kurulması değerlendirildi.

Türkiye’nin yemeklerine hayran kaldığını ve toplantıya katılamadığı için üzgün olduğunu belirten Zagrodzki, Fransa’daki medyanın Türkiye ve Fransa arasında gerginlik yaratabilecek konumlara daha fazla eğildiğine dikkat çekerek, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesini feshetmesini de örnek olarak gösterdi ve Türkiye’deki basının yaklaşımını irdeledi.

Türkiye’nin yemeklerine hayran kaldığını ve toplantıya katılamadığı için üzgün olduğunu belirten Zagrodzki, Fransa’daki medyanın Türkiye ve Fransa arasında gerginlik yaratabilecek konumlara daha fazla eğildiğine dikkat çekerken, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesini feshetmesini de örnek olarak gösterdi ve Türkiye’deki basının yaklaşımını irdeledi.

Asi Gazetesi Sahibi Sabriye Sönmez’in projenin İstanbul Sözleşmesi ile ilgili bağlantısının olup olmadığını sorduğu Zagrodzki, “Bu projeyi ülkeler arasında bir köprü kurmak için iyi bir fırsat olarak görüyorum. Büyük bir ilgi ve projeyi yürekten benimsemiş insanlar olduğunu görüyorum. Fransa’yı Türkiye’ye yaklaştırmak isteysen paydaşlar var, idari ve politik karar alıcılar nezdinde bir yaklaştırma arzusu var. Türkiye’ye iletişim kurma arzusu var. İstanbul Anlaşmasının projeyle doğrudan bir bağlantısı olmasa da entelektüel bir takım yaklaşım geliştirilebilir. Kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet, cinsel istismar suçları ve bu suçların önlenmesi de proje kapsamına girmektedir. İstanbul Anlaşmasının amacı da zaten bu suçları önleme konusundaki yükümlülükleri belirliyor. Dediğim gibi doğrudan bir bağlantı olmasa da kadın hakları, şiddet, istismar gibi ortak konular var” yanıtını verdi.

Bir cevap yazın