Doğa ve çevrenin korunması amacıyla il genelinde çalışmalar gerçekleştiren Hatay Büyükşehir Belediyesi, Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Samandağ’ın kuş cenneti Mileyha sulak alanda temizlik çalışması yaptı.
HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinliğe katılan EXPO Gönüllüleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve birçok vatandaş, denize yakın olan ve birçok biyolojik çeşitliliği içinde barındıran Mileyha sulak alanı temizlik ile yakından tanıma fırsatı buldu.
“Mileyha’yı birlikte koruyalım”
Herkesin tanıdığı ve kuşları gözlemlemek için dünyayı dolaşan Yaban Hayatı Uzmanı aynı zamanda Fotoğrafçı Emin Yoğurtçuoğlu, “Burası birçok insana, kuşa ve doğaya ev sahipliği yapacak. Hep beraber Mileyha’yı koruyalım. Ben böyle etkinliklerin devam etmesini istiyorum. Bu tarz yerlerin çocukların, sporcuların, ilgili insanların sahiplenmesi ve izlemesi bizim için çok önemli. Çünkü burası dünyadaki en önemli alanlardan bir tanesi” dedi.
Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik de Yeşil Deniz Kaplumbağaları açısından Samandağ’ın önemli bir bölge olduğunun altını çizdi.
273 kuş türü var
Mileyha sulak alan hakkında bilgi veren HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, “Çevre Haftası etkinliği çerçevesinde toplumun dikkatini çekmek için, çevre bilinci oluşturmak ve çevre korunması noktasında çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Ülkemizde 86 adet sulak alan vardır. İlimizde ulusal düzeyde öneme haiz Gölbaşı Gölümüz mevcut. Mahalli öneme haiz Hassa’da sulak alanımız mevcuttur. Şu anda bulunduğumuz alan yaklaşık 273 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Sayın Başkanımız Lütfü Savaş da bu alanlara çok büyük önem veriyor. Mileyha sulak alanında dökülen evsel atıklar ve inşaat atıklarını temizliyoruz. Ancak vatandaşlarımız bu konuda maalesef bilinçsiz. Toplum olarak bilinçli olup çevreye ve doğaya sahip çıkmazsak maalesef ki; doğa da çevre de bize sahip çıkmayacak ve sağlıklı ve huzurlu bir ortamda yaşama şansımız olmayacak” dedi.
Yayladağı’ndan Erzin sahiline kadar temizlik çalışmaları gerçekleştirdiklerinin altını çizen Dolgun, “Erzin’den Yayladağı’na kadar olan kıyı şeridinde 85 işçi, 2 tekne, 2 kum eleme traktörü ve 2 sıkıştırmalı çöp kamyonu ile birlikte hizmetlerimizi yürütüyoruz ve sahillerimizi temizliyoruz. Dışarıdan ve içeriden denizlerimizi kullanmaya gelenleri daha sağlıklı bir ortamda ağırlamaya çalışıyoruz. Doğa ve çevre olmazsa olmazlarımızdır. Doğa bizsiz çok rahat ve huzurlu bir şekilde yaşayabilir ama biz doğasız nefes bile alamayız. Bu etkinlikteki amacımız çevre bilincini oluşturmak ve çevre bilincini geliştirmektir. Lütfen doğamıza sahip çıkalım” dedi.