ABD’nin BM Daimi Temsilcisi sınır hattında

ABD-Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesi, küresel sorunlar ve Suriye’de iş birliğinin geliştirilmesi gibi konuları değerlendirmek amacıyla Türkiye’ye gelen ABD’nin Birleşmiş Milletler(BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Reyhanlı’daki Birleşmiş Milletler (BM) aktarma alanını ziyaret etti.

2-4 Haziran tarihlerinde Türkiye’de çeşitli temaslarda bulunacak olan Greenfield, Reyhanlı’da BM Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts ve insani yardım kurumlarının çalışanlarıyla bir araya gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Greenfield daha sonra, beraberindeki heyetle birlikte Reyhanlı Cilvegözü Gümrük Kapısı´ndan geçiş yaparak, burada incelemelerde bulundu.

FILE PHOTO: New U.S. Ambassador to the United Nations, Linda Thomas-Greenfield holds a news conference to mark the start of the U.S. presidency of the U.N. Security Council for March, at U.N. headquarters in New York, U.S., March 1, 2021. REUTERS/Mike Segar

Tüm yardım malzemelerinin Türk tırlarıyla dağıtım merkezine geldiğini ve burada Suriye tırlarına aktarıldığını söyleyen Cutts, dağıtımın BM kontrolünde yapıldığını ifade ederek, “Tüm aşamalar kontrol ediliyor. Hangi ürünün kime gittiğini biliyoruz. Hesap verilebilirliğe ve şeffaflığa önem gösteriyoruz. Salgın nedeniyle kısıtlamalar uygulanırken Türk otoriteleri, 1 gün bile insani yardımı durdurmadı. Kimse kısıtlama dönemlerinde risk almazken Türk otoriteleri yardımların kesilmesine müsaade etmedi” dedi.

ABD’nin, Suriyeliler için 200 milyon dolar ek finansman sağlayacağını duyuran Greenfield, ülkedeki çatışmalar nedeniyle 13 milyondan fazla Suriyelinin insani yardıma ihtiyaç duyduğuna dikkati çekti.

Greenfield, Türk hükümetine Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yaptığı için teşekkür ederek, “Sadece sığınmacılara ev sahipliği yaptığı için değil, bu dağıtım merkezinin burada çalışmasına destek verdiği için de teşekkür ederim” diyerek, sınır kapılarının önemine değindi.

Bir cevap yazın