Hatay’da çiftçi toprağa küstü!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, güvenli gıdaya ulaşmanın iyice zorlaştığı günümüzde,  son 9 yılda Hatay’daki çiftçi sayısının yüzde 69 oranında azaldığına dikkat çekti.  

Tarımsal üretim çabaları ve kırsal kalkınma projeleri ile Hatay’ın gıda konusundaki zenginliğini artırmak ve tarım konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini anlatan Başkan Savaş, çiftçilerin yanısıra, Suriye krizi ile de tüm sektörlerin iyice daraldığına dikkat çekti.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile birlikte Hatay’da düzenlenen programda konuşan Başkan Savaş, “Şehrimiz 9 yılı aşkın süredir devam eden Suriye’deki savaştan ötürü ekonomik, sosyolojik ve psikolojik olarak çok yoruldu. Ülkemizdeki son 12 yılda çiftçi sayısı yüzde 49 gerilerken, bu oran Hatay’da son 9 yılda yüzde 69 oldu. Ticaretle, sanayiyle uğraşan şirketlerimizin taşıyıcı sektör kapasitesi yüzde 80’den 30’a düştü. Her filoladaki TIR sayısı 50’den 20’a geriledi. İnsanlarımız Suriye’den günde 250 Tır ve kamyonla Ortadoğu ülkelerine hububat, sebze, teknolojik ürünler taşırken, şu anda 20 – 25 günde bir 100 tane konteynarla sadece deniz yoluyla Süveyş kanalına kadar 2400 km. ile sevkiyat yapıyorlar. Böyle olunce limanlarımız da daha az çalışmak zorunda.  Sadece Hatay’da 500 bin Suriyeli şehrimizdeki pastaya ortak oldu. Bizde bu pastayı nasıl büyütebiliriz diye uğraşıyoruz. Onları kendi imkânlarımızla misafir ediyoruz ancak sorunlarımız giderek büyüyor. Dünya endüstri 5.0’ı konuşurken bizim bunu konuşmak için 100 yıl zamana ihtiyacımız var. Ancak biz gıda konusunda zenginiz. Bunun için kırsal kalkınma projesi yapıyoruz. Kırsaldaki vatandaşlarımıza kooperatifler ve şirket aracılığıyla istihdam yaratmak istiyoruz. Bu projemiz başarıya ulaşınca diğer belediyelere örnek olacak. Çiçekçilik konusunda Asya, Avrupa ve Orta Doğu’da bir numarayız. Bunun için EXPO’yu yapıyoruz. Turizm ve ticaretimizi canlandırmak için Hatay Deniz Otobüsü projesini hayata geçiriyoruz. Belediyeler o şehrin istihdam politikalarının önünü açmak için var. Biz de bunu yapıyoruz” dedi.

Bir cevap yazın