Ertuğrul Gazi Gemisi de Süveyş Kanalı’na takıldı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin ilk yüzer LNG depolama ve gazlaştırma gemisi (FSRU) Ertuğrul Gazi’nin Süveyş Kanalı’nda sıkışarak deniz trafiğinin durmasına neden olan gemi dolayısıyla Dörtyol’a gecikmeli ulaşacağını belirtti. Kovid-19 salgını nedeniyle gelişi aksayan, bu kez de Süveyş Kanalı’na takılan geminin Nisan ayı ortalarında Hatay’da olması planlanıyordu.

Konya’da GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Teknoloji Merkezi’nin açılışı sonrası yaptığı açıklamada, Ertuğrul Gazi Gemisi’ne de değinen Bakan Dönmez, Türkiye’nin ilk yüzer LNG depolama ve gazlaştırma gemisi Ertuğrul Gazi, geçen hafta Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne kaydedildiğini ve Türk bayrağı çekildiğini söyledi.

Bakan Dönmez, geminin bu ay Türkiye kara sularına giriş yapacağını belirterek, “Ertuğrul Gazi seyir halinde. Süveyş Kanalı’ndaki sıkıntıdan dolayı biraz bir gecikme yaşadık. Kanal açıldı ama bir kuyruk var. Nisan ayı içerisinde Hatay Dörtyol’a gelmiş olacak. Gemi 110 milyon metreküplük kapasiteye sahip, günlük üretimi de 28 milyon metreküp. Bizim şebekenin gitmediği şehirden uzak yerlere LNG’yle sevkıyat yapıyoruz. Eğer Hatay’dan da bağlanırsak Adana, Mersin, Akdeniz, Antalya tarafının lojistiğini LNG olarak kara tankerleriyle bu gemi vasıtasıyla yapacağız. FSRU’ların çalışma usulü şöyle: Biz gemiyi sabit tutuyoruz, diğer LNG kargo gemileri geliyor yanaşıyor, aktarım yapıyor” dedi.

Bir cevap yazın