Kadınlar, meclisi göreve çağırdı!

Emeğin ve dayanışmanın mücadeleyle güzelleştiği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla İskenderun’da buluşan kadınlar, haklarına ve özgürlüklerine sahip çıkmak, kadın cinayetlerine tepki göstermek, eşitlik, özgürlük ve güvenli yaşam için meclisi göreve çağırdı!

İskenderun Sağlıklı Yaşam Parkı önünde, İskenderun Kadın Platformu öncülüğünde biraraya gelen kadınlar, sosyal, siyasal ve ekonomik olarak kadınları yok sayanlara karşı meydanlarda olduklarını dile getirirken, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını da talep etti.

 ‘Yaşasın 8 Mart’, ‘Katledilen kadınlar isyanımızdır’, ‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’, ‘Bedenime Dokunma’ yazılı dövizleri taşıyarak seslerini duyurmaya çalışan kadınlar, dünyada ve ülkemizde artarak devam eden kadına şiddetine dikkat çekerek, susmayacaklarını düdük sesleri, alkışlar ve ıslıklarla dile getirdi.

“Eşit ve özgür yaşam herkesin hakkı’

Kadınların yaşadıkları sıkıntıları alanda haykıran İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Mehtap Sert, “Eşitlik mücadelemizle çıkarılmasını sağladığımız yasalara, İstanbul Sözleşmesi’ne ve CEDAW gibi uluslararası sözleşmelere dair karalama kampanyası yürüten marjinal gruplar ile söylemini ortaklaştıran iktidar hayatlarımızı ve eşit yurttaşlık haklarımızı siyasi pazarlık konusu yapmayı sürdürüyor. Etnik köken ve inanç farklılıklarıyla sosyolojik çeşitliliğin zenginliğimiz olduğu, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, yaş, medeni hal, engellilik, sınıfsal durum vb. nedenlerle ayrımcılığın olmadığı, hayatın her alanında cinsiyet eşitliliğini mümkün kılacak eşit ve özgür bir yaşamı herkes için istiyoruz. Eğitim, sağlık, gıda sektörü gibi alanlarda yoğun olarak çalışan kadınlar, pandemi sürecinde artan ev içi bakım emeği ile birlikte küresel salgının yükünü en çok üstlenen kesim oldu. Bakım işlerinde çalışan pek çok kadın yaşamını yitirdi. Her 10 kadından en az 7’si yoksullaşırken, pek çok kadın işini kaybetti. Kod-29 uygulamasıyla getirilen iyi niyet ve ahlak istisnası, işverene iddiasını ispat yükümlülüğü içermeden, keyfiyete açık halde emekçinin işini ve gelecekte iş bulma şansını kaybetmesine yol açıyor. Emek sömürüsüne açık bu düzenleme, sözde namus, iffet gibi cinsiyetçi önyargılardan uzak, cinsiyet eşitlikçi ve somut kriterler içerecek şekilde değiştirilmelidir. İşveren iddiasını ispatla yükümlü tutulmalı, emekçiyi, işverenin keyfiyetine terk etmeyecek bir düzenleme yapılmalıdır. Aksi davranıştaki işverenler için etkili, caydırıcı yaptırımlar getirilmelidir. Bizler, egemenliğin halktan alınarak bir kişiye, bir aileye, bir dinin siyasal yorumuna terk edilmesine izin vermeyeceğiz. Tavrımızı net olarak ortaya koyuyor ve bu ortamı aşmak isteyen meclisi göreve çağırıyoruz” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından etkinliğe katılan CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, CHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Nilgün Selçuk ve Kadın Kolları yönetimi, etkinlikteki tüm kadınlara kırmızı karanfil dağıtarak, tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.     

Bir cevap yazın