NASA uyardı! Tehlikenin tam ortasındayız!

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi(NASA)’nın yeryüzü gözlemevi tarafından yayınlanan haritaya göre, Hatay dahil Türkiye’nin büyük bir bölümünün sadece barajlar değil, yeraltı suları açısından da kuraklık riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi. 2020’de yağış oranlarındaki düşüşün etkilediği barajlarda son günlerde görülen etkili yağışların su seviyesini artırması beklense de NASA’nın Gravity Recovery and Climate Experiment Follow On (GRACE-FO) uydularıyla 11 Ocak 2021 itibarıyla Türkiye’deki yer altı sularının durumu hesaplandığı haritasına göre Türkiye’deki kuraklık sorunu çok ciddi bir seviyede.

Yayınlanan karedeki mavi kısımlar normalden fazla su olan bölgeleri, kırmızı ve turuncu renkteki kısımlar ise normalden az su olan bölgeleri gösteriyor. 

Yayınlanan raporda, “2021’in başlamasıyla birlikte Türkiye’nin büyük bölümünde şiddetli kuraklık yaşanıyor. Ülkenin en kalabalık şehri olan (15 milyon) İstanbul çevresindeki çok sayıda rezerv 15 yılın en düşük seviyesinde. Bu koşullar devam ederse mahsul üretimi tehlikeye girebilir” ifadelerine yer verildi.

Mevcut durumun 2019 yılındaki yağış azlığı nedeniyle ortaya çıktığı, 2020’nin ise son 5 yılın en kurak yılı olduğu belirtilen raporda ayrıca, Temmuz 2020’den bu yana, Türkiye’deki tüm iller neredeyse her ay ortalamanın altında yağış aldığı, Ekim-Aralık ayları arasında ülke genelindeki yağışların, 1981-2010 ortalamasından yüzde 48 oranında daha düşük olduğu belirtildi.

Bir cevap yazın