Hatay’ın suyu, ülkenin enerjisine enerji katıyor!

Devlet Su İşleri(DSİ) Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız, son 18 yılda Hatay’da inşa edilen 13 sulama tesisi ile 85 bin dekar zirai arazinin sulamaya açıldığını belirterek, çiftçilere yıllık 65 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağlandığını açıkladı.

DCIM\100MEDIA\DJI_0001.JPG

Hatay’da 22 adet sulama tesisi inşaatının devam ettiğini, 2 yeraltı barajı çalışmalarının da sürdüğünü belirten Yıldız, inşaatı devam eden 3 baraj ve 4 gölet ile 51 bin 50 dekar araziyi daha sulamaya açacaklarını anlattı.

Hatay’ın Akdeniz’in ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Hatay’ımız için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 22 adet sulama tesisi inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 22 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 898 bin 230 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup milli ekonomiye 2021 yılı birim fiyatları ile yıllık 1.333.700.000 TL. katkı sağlanacaktır. Akdeniz’in ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Hatay’ımızda ziraatın daha da gelişmesi için son 18 yılda kente 111 adet tesis ile 2 milyar 800 milyon TL yatırım yaptık.  Hatay’da son 18 yılda 7 baraj ve 3 gölet inşa ettik. Diğer taraftan Hataylı vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi de çok fazla. Dolayısıyla Hatay’ın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda 3 baraj ve 4 göletin yapım çalışmaları devam ediyor. Son 18 yılda tamamladığımız içme suyu tesisleri ile 800.000 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 47,01 milyon m³ içme suyu temin ediyoruz” dedi.

default

Taşkın riski azalıyor

Hatay’da 6 adet taşkın koruma tesisi inşaat aşamasında olduğunu anlatan Yıldız, “Hatay taşkın riskini azaltmak için son 18 yılda tamamlanan 81 adet taşkın koruma tesisi ile Hatay şehir merkez, 75 adet yerleşim yeri ve 2 bin 204 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 6 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir.  Hatay’da son 18 yılda 2 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 51 GWh enerji üretimi sağlıyor, kurulu gücü 13 MW olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 25 Milyon TL katkı sunuyoruz. Şehrimizde planlama aşamasında olan 11 adet HES’le ülkemizin enerjisine enerji katacak olmaktan gurur duyuyor, bugün itibariyle yaklaşık 200.000 hanenin enerji ihtiyacını Hatay’da kurulu HES’lerle karşılıyoruz. Baraj ve gölet çalışmalarımızın yanında düşük maliyet ve daha az su kaybı sağlayacak olan Yeraltı Barajı İnşa çalışmalarımız kapsamında Hatay’da 2 adet depolama tesisi çalışmalarımız devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın