KESK, maaş zamlarına bordro yaktı!

İskenderun’da KESK’e bağlı üyeler, emekli ve memur maaşlarına yapılan zamları bordro yakarak protesto etti. İskenderun 5 No’lu Sosyal tesisi önünde bir araya gelen sendika üyeleri adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü, Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, TÜİK vasıtası ile açıklanan enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, Toplu İş Sözleşmesi (TİS)’nin yenilmesini istediklerini söyledi.

Faturalara ve gıda fiyatlarına yapılan zamlar karşısında kamu emekçilerine yapılan zammın birşey ifade etmediğini söyleyen Ünsal, “Her gün gözümüzü iğneden ipliğe gelen zamlarla açıyor, derinleşen kriz ve pandemi nedeni ile nefes almanın bile zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Hayatın her alanında iliğimize kadar hissettiğimiz baskı ve kutuplaşma politikaları, pandemi, hayat pahalılığı, geçim derdi, işsizlik ve daha saymakla bitmeyecek sorunlar yumağı ile kuşatıldık. Siyasal iktidar halkın, emekçilerin yaşadığı dertleri, sıkıntıları çözmek yerine attığı her adımda sorun yumağını büyütüyor. Acı reçete yine emekçilerin, yoksullaştırılan halkın önüne konuluyor.  Milyonlarca kamu emekçisi, işçi, emekli çarşıda pazarda yaşanan gerçek enflasyonu perdeleyen rakamlarla, sahte verilerle bir kez daha açlığa mahkûm edilmek istenmektedir. TÜİK verilerine göre Temmuz-Aralık dönemini kapsayan altı aylık dilimde ise enflasyon yüzde 8,36 olarak gerçekleşmiştir. Buna göre “toplu sözleşme” gereğince maaşları 2020 yılının ikinci altı aylık dilimi için %4 artırılan kamu emekçilerinin ve emeklilerinin maaşlarına %4.36 enflasyon farkı yansıtılacaktır. Ardından 15 Ocak’tan itibaren 2021 yılının ilk altı ayı için %3 maaş artışı yapılacaktır. Ne yazık ki TÜİK verileri çok uzun süredir emekçi kesimlerin maaşlarını, ücretlerini baskılamanın, düşük maaş-ücret politikasının aracı haline getirilmiştir. Ali Cengiz oyunları ile takla attırılan rakamlarla hangi sendikanın üyesi olursa olsun kaybeden her defasında tüm kamu emekçileri ve emekliler olmuştur” dedi.

“Birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz”

Beş milyonu aşkın kamu emekçisi ve emeklisinin daha fazla fedakârlık yapacak halinin kalmadığını belirten Ünsal, “Açlık sınırının 2.600, yoksulluk sınırının 8.600 TL’yi aştığı bugünün koşullarında hiç kimsenin kamu emekçilerinin maaş artışlarında TÜİK vasıtası ile açıklanan sahte enflasyon rakamlarını dayatma hakkı hakkı yoktur.

Yıllardır yaşadığımız kayıplarımızın giderilmesi için:

· Çoktan hükmünü yitiren, kamu emekçilerine 2021 yılı için %3 +%3 maaş artışı dayatılan “toplu sözleşme” derhal yenilenmelidir.

· Hiç vakit kaybetmeden yapılacak toplu sözleşme ile maaşlarımız yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artırılmalıdır

· Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.

· Birinci vergi dilimi %15 ten % 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.

· Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergiler gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir.

· Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır.

· Bebek maması, bebek bezi ve ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğalgaz, su başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlanmalıdır.

KESK olarak, tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek bir ücret talebine sahip çıkmaya, hayat pahalılığına, adaletsiz vergi sistemine, karşı emeğin haklarını korumak için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın