İskenderun’da tarih ‘Beni kurtarın’ diye yalvarıyor!

Estetik Arkeoloji ve Tarih Fotoğrafçısı Fahreddin Osmanca, bu kez çektiği fotoğraflarla İskenderun Sakarya Mahallesi’nde Roma döneminde yapıldığı tahmin edilen Zeytinyağı fabrikasının kalıntılarını gündeme getirdi. Sanat anlayışını tarihin korunması için objektifine taşıyan Osmanca, tarihi eser kalıntılarının İskenderun Kalesi gibi yağmalanmaması için yetkileri de göreve davet etti.

Osmanca, 2008 yılında Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’nce bölgede kazı çalışmaları yapıldığını anımsatarak, zeytinlerin getirilerek o zamanki taş havuz içerisinde sıkılması ve ona bağlı olarak yağların akması için kullanılan kanal kalıntılarının hala göründüğüne paylaştığı fotoğraflar ve videolarla dikkat çekti.

Osmanca, tarihi gün yüzüne çıkardığı fotoğraflarla şu ifadelere yer verdi, “Bu alan İskenderun’a değer katacakken, tarihine, ekonomisini faydası olacakken, çocukların top sahası, mahallenin çöp alanı olmuş durumda. Bir kaç yıl dayanıp İskenderun Kalesi gibi pazar yeri yapacaksak, benim itirazım var şimdiden söyleyeyim. İskenderun’un en büyük mahallelerinin birinde 2008 yılında yapılan kurtarma kazısından sonra bu alan o gün bu gündür talana, yağmaya açık. Alanı ziyarete açmak dururken, İskenderun’u bir an evvel bir müzeye kavuşturmak dururken ya da hiç yoktan bir müze açılana kadar bu eserleri korumak dururken. Gözlerimizi kapatıp görmezden gelmeye çalışıyoruz. Fakat görüyorsunuz ki şehrimizin kendisi dile gelip yalvarıyor. Buradan şehrimizin bütün temsilcilerine bir tarih sever olarak rica ediyorum. Lütfen bu alanı koruyalım.”

Bir cevap yazın