Türkiye – Irak dostluğuna Hatay katkısı!

Türkiye – Irak Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile Türkiye-Irak heyetleri arasında görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye ziyaret gerçekleştiren Başbakan Mustafa el-Kazımi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşılandı.

Erdoğan ve el Kazımi’nin baş başa ve heyetler arası görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü. Görüşmelerin ardından iki ülke arasında gelir vergisinde çifte vergilendirmenin önlenmesi ve vergi kaçakçılığının önleme anlaşması ile kültürel işbirliği mutabakat zaptı imzalandı.

Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ‘İki komşu ülke olarak ilişkilerimizi her alanda geliştirmekte kararlıyız” derken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Irak ile 20 milyar dolarlık ticaret hedefi olduğunu belirterek, “Irak’la 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize rahatlıkla ulaşabileceğimizi görüyoruz. Her iki ülke işadamlarının önündeki engelleri ortadan kaldırabilmek için ahdi zeminin güçlendirilmesi hususunda mutabık kaldık. Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması bu kararlılığımızın göstergesidir. Irak tarafına daha önce sunmuş olduğumuz stratejik projelerimizi süratle hayata geçirmek için ortak irademizi teyit ettik. Özellikle enerji sektöründe büyük işbirliği potansiyelimiz bulunuyor. DEAŞ tarafından tahrip edilen Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattının tamiratının tamamlanarak Kerkük petrollerinin bir an önce yeniden ve daha yüksek miktarlarda dünya piyasalarına sunulmasını istiyoruz” dedi.

Bir cevap yazın