Hatay’a uzanan fay hattı 15 milyon yaşında!

Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremi değerlendirirken, Hatay’a uzanan Doğu Anadolu fay hattının 15 milyon yaşında olduğuna ve diğer faylara göre daha yaşlı olduğu için 8 şiddetinde bir deprem beklenmediğine dikkat çekti.

Ercan, depremin olacağını 3 yıldır söylediğini ifade ederek, “Bu deprem sığ bir deprem. Bu depremin yıkım gücü 9’dur. 35 atom bombası gücünde bir enerji boşalmıştır. Bu deprem göçüntülü bir depremdir. Süpürtü dalgaları Seferihisar’da, Kuşadası’nda kıyıya vurdu. Yani tsunami olmuştur. Bunu daha önce hiçbir depremde görmemiştik. Burada güzel olan şey depremin oluş saati. İnsanların dışarıda olması nedeniyle ölüm ve yaralı sayısı düşük olacak. Akşam olsaydı ölüm sayılarının daha fazla olmasını beklerdik. Buradaki en kötü olay salgın döneminde olması. Salgın, ‘Sakın dışarı çıkmayın’ diyor. Deprem de ‘evlere girmeyin’ diyor. İnsanlar salgını da unuttular” dedi.

Hatay’ı da etkileyen Doğu Anadolu Fay Hattı’na değinen Prof.Dr. Ercan. “Hatay’a uzanan Doğu Anadolu fay hattı 15 milyon yaşında. Diğer faylara göre daha yaşlı olduğu için 8 şiddetinde bir deprem olması beklenmiyor. Ancak daha az ölçekte bir deprem, enerji birikmesinden dolayı mutlaka beklenmektedir. Bunun yıkıcı olmasını engellemek için “Kentsel Dönüşüm”, güvenli yapılaşma ve sığınakların zorunlu olması gibi gerekli önlemler mutlaka alınmalıdır” dedi.

Bir cevap yazın