Yangın tamamen kontrol altına alındı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay’da dün başlayan ve 3 ilçeye yayılan orman yangınlarının tam olarak kontrol altına alındığını açıkladı.

Hatay’daki yangınlarla ilgili çok ciddi kasıt şüpheleri ortaya çıktığını, Valiliğin çok yönlü soruşturma sürdürdüğünü söyleyen Vali Doğan, yangınlarla ilgili 4 şüphelinin gözaltına alındığını ifade etti.

Orman gücünün yaklaşık yüzde 10’u kullanıldı

Hatay özelinde en büyük tesellinin can kaybı yaşanmaması olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, “Bugün toplamda 15 yangınımız, 9’u orman yangını 6’sı kırsal yangın olmak kaydıyla birçoğunda kontrol sağlanmış oldu. Belen’de farklı farklı noktalarda dün ve bugün çıkan yangına gelirsek, Dün 10.15’te çıkan yangına 10.20 de yani 5 dakika sonra ilk müdahale yapılmış oldu. Bir uçak, 5 helikopter, 188 arazöz, 25 iş makinesi ve bugün yapılan takviyelerle beraber 750 personelin müdahale ettiğini söyleyebilirim. Bu da bizim toplam orman gücümüzün yaklaşık yüzde 10’u. Meteorolojik şartların aleyhimize olduğu bir yangın. Nemin yüzde 30’ların altına inmesi ve sıcaklığın 30 derecenin üzerine çıkması potansiyel yangınlar açısından son derece tehlikelidir. Buna da rüzgarın 70 km. hızla esmesi eklenince maalesef bu saatlere kadar mücadelemiz devam etti. Hava araçları yer yer kısıtlı çalıştı. Bir uçağımızın su alış kapaklarında arıza oldu, mecburen bir uçağımızı ayırmış olduk. Maalesef 3 gün daha bu uçağımız çalışmalara devam edemeyecek. Zaman zaman karşı ateşin kullanıldığı ve yerleşim yerleri ile meskun mahallelere çok yakın zaman zamanda tehlikeler yaşadığımız bir yangın. Nergizlik,  Karahüseyinli, Müftüler ve Belen ilçe merkezi en çok etkilenen yerler. Bunlarla ilgili hasar tespit çalışmaları başladı. Az önce İçişleri Bakanımızla görüştük. Gerek AFAD fonu olsun, gerek Cumhurbaşkanlığı İdari işlerden olsun bu hasar tespit çalışmalarıyla yaraları sarmak maksadıyla belli ödemeler gerçekleşeceğini ifade etti. Etkilenen fabrikalar, evler, tarlalar ve araçlar var. Belli bölgelerde hayvanların etkilenmesi söz konusu. Bununla ilgili özellikle hem tarımsal araziler, hem de hayvancılıkla ilgili tarım il müdürlüğü ve Hatay Valiliği’miz gerekli tespit çalışmaları koordine edecekler. Son birkaç saat içinde 2 yeni yangın çıktı ve bunlara da müdahale edildi” dedi.

4 şüpheli gözaltında

Yangınla ilgili gözaltına alınan 4 kişiden 2’sinin serbest bırakıldığını anlatan Bakan Pakdemirli, “Bu yangının özelinde çok ciddi kasıt şüpheleri ortaya çıktı. Bununla ilgili Valiliğimiz çok yönlü soruşturma sürdürüyor.  Yangınla ilgili 4 şüpheli gözaltına alındı. Bunların ikisi savcı tarafından serbest bırakıldı. 2 yeni daha şüphelimiz var. Bunlarla ilgili de işlem yapılacak. Buradan vatandaşalrımıza rüzgarın şiddetli olduğu durumlarda hem ormanlık alanlardan, hem de ateşten uzak durmalarını hatırlatalım. İHA’lar ve son teknolojiyi kullansak da vatandaşlarımızdan gelen ihbarlar önemli, bu nedenle ALO 177yi de hatırlatalım. Hatay özelinde en büyük tesellimiz can kaybımızın olmaması, tabii ki bu yaban hayatını veya ağaçlarımızı kaybetmediğimizi veya ağaçlarımızı söylemiyor. Ağaçlar ve yaban hayatı için üzgünüz. Hataylıların duyarlılığına ve vakur duruşuna teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Bölge milletvekillerinin Hatay’da bir orman bölgesi kurulması talebi olduğunu da ifade eden Bakan Pakdemirli, “Bu talebi bakanlığımız ve orman teşkilatı ile çalışacak ve en kısa zamanda olumlu veya olumsuz değerlendirmiş olacağız” dedi.

Bir cevap yazın