İskenderunluyu kötü koku bekliyor!

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde İskenderun Limanına varması beklenen 26 bin angus yüklü gemiyi protesto etmek amacıyla, aynı gün Anıt Alanı’nda yapılacak olan toplantının ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu. Toplantının, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu Kararları Gereğince ertelendiğine vurgu yapan Kara, İskenderunluyu yeniden kötü koku ve çevre kirliliği beklediğinin altını çizerek, canlı hayvan ithalatından vazgeçilmesi için yetkilileri göreve davet etti.

“Her canlı, ekosistemin bir parçasıdır”

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Hayvanları Koruma Kanunu’nun yeniden şekillendirmesi gerektiğini belirten Kara, “Giderek artan hayvana şiddet olayları nedeniyle Hayvan Hakları Yasası bir an önce çıkarılmalı ve suçlular artık hak ettikleri cezayı almalıdır. Hayvancılığımızı olumsuz olarak etkileyen ve İskenderun’da kötü koku ve çevre sorununa neden olan Canlı Hayvan İthalatına son verilmelidir. Doğada yaşayan her canlı varlık, ekosistemin bir parçasıdır. Yok edilen her canlı türünde doğamız, telafisi olanaksız kayıplarla karşı karşıya kalır. Bu sorunların çözümünde, yaşama saygı duyma felsefesi yatmalıdır. Sokakta bulunan hayvanlar açlık, susuzluk, hastalık, insanlar tarafından kötü muameleye maruz kalma, diğer hayvanlar tarafından saldırıya uğrama gibi çeşitli riskler altında yaşarken; sokak hayvanlarının insanlara saldırması, kuduz, gibi zoonotik hastalıkların bulaşması, hayvanların neden olduğu trafik kazaları gibi durumlar da söz konusudur. Ancak bu hükümler sadece kâğıt üzerinde kalmakta, sokak hayvanlarının yaşadığı mağduriyete çözüm olamamaktadır.

Bu konularda;

• Hayvanlara karşı tecavüz/istismar suçu için idari cezalar caydırıcı olmamaktadır.

• Sahipli/sahipsiz’’ hayvan ayrımı yapılmamalı, sahipsiz hayvanların besin bulma gibi sıkıntılar yaşamaması için, alındıkları ortama bırakılması önem kazanmaktadır…

• Hayvanlara gerçek koruma sağlayacak düzenlemeler yapılması önemlidir.

• Hayvan katliamına sebep olan avcılığın sıkı bir denetim altına alınması, nesli tükenen veya tükenme tehlikesi olan hayvanların mutlak korunma altına alınmalıdır” dedi.

26 bin angus!

İskenderun’a geleceği belirtilen dev angus gemisine de değinen Nermin Yıldırım Kara, “10 Eylül’de Brezilya’nın Rio Grande Limanında 201 metre uzunluğunda 32 metre genişliğindeki NADA isimli gemiye 26 bin angus yüklenmiş. Üç haftadan fazla sürecek yolculuktan sonra 4 Ekim’de, tam da hayvanları koruma gününde geminin İskenderun Limanına varması planlanmış. Bu gemi 2018 de 25 bin angusla Mersin Limanı’na gelmişti. O dönem yine basındaki haberlere göre 25 bin baş hayvan gemide üst üste sıkışık vaziyette, bir aya yakın yolculukta çok kötü koşullarda beslenerek, adeta bir dışkı denizinin içinde geldikleri ve yolda ölenlerin denize atıldığı belirtiliyordu. Elbette bizler İskenderun Çevre Koruma Derneği olarak işin ekonomisinde değiliz. Ancak İskenderunluyu yeniden kötü koku ve çevre kirliliği beklediğinin de altını çizmek istiyoruz. Kaldı ki hayvancılığımızı da olumsuz etkileyen canlı hayvan ithalatından artık vazgeçilmesi için yetkilileri göreve davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın