Göçmen kuşlar, gitmeye çok ‘İSTE’kli!

Sonbahar mevsimi dolayısıyla sıcak diyarlara göç eden göçmen kuşların, göç yolculuğu İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) kampüsü üzerinden görüntülendi. Ak pelikan, karaleylek, leylek, turna, arı şahini, yoz atmaca ve küçük orman kartalı gibi çeşitli kuş türlerinin gökyüzündeki dansı İSTE Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından objektiflere yansıdı.

Afrika Rift vadisi uzantısını takip ederek Hatay’a ulaşan göçmen kuşların, hava değişikliği nedeniyle geri dönüşü İSTE semalarında beğeniyle izlenirken, bazı göçmen kuşların da İSTE göleti üzerinde dinlendiği gözlerden kaçmadı.

Hayvanlar âlemi içinde göçün en fazla kuşlarda görüldüğü ve bilim insanlarının verdiği bilgilere göre de dünyadaki 100 milyara yakın kuştan 5 milyarının her yıl göç ettiği öngörülüyor. Yapılan araştırmalarda Orta Afrika’ya giden birçok göçmen kuş türü, kışı burada geçirirken,  diğer bir leylek grubunun da Anadolu’yu kısmen enine kat ederek, İskenderun Körfezi, Amanos Dağları, Suriye, Ürdün ve Süveyş Kanalı üzerinden Nil Nehri boyunca yollarına devam ettiği düşünülüyor.  

Bir cevap yazın