Başkanın orman yangını iması!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Samandağ’da başlayıp, Antakya’ya sıçrayan ve 5 günde söndürülebilen orman yangınının terör eylemi olabileceğini söyledi. Hatay’da 3 farklı noktada çıkan orman yangınının 3 bin 500 hektar ormanı küle çevirdiğini belirten Başkan Savaş, yangının il genelinde açılması planlanan 9 adet maden sahası ile ilişkilendirilmesini de değerlendirdi. Kendisinin de, Hatay Halkı’nın da maden sahaları istemediğini söyleyen Başkan Savaş, bunun da mücadelesini vereceklerini dile getirdi.

Serinyol – Madenli yolunun açılmasının olası bir yangına müdahaleyi hızlandıracağını anlatan Başkan Savaş, “ Yangının 3 noktada çıktığı söyleniyor. 3 noktada çıkıyorsa, bu kendi kendine çıkan bir yangın değildir. Düşüncelere göre teröristlerin çıkardığı bir yangın. Ben projeksiyon yapmak istemiyorum ama Hatay halkı madencilik istemez, başta ben istemiyorum. Bunun da mücadelesini biz yaparız, Hatay halkı aydındır. Bence şu anda terör eylemi gibi duruyor. 4 -5 köyümüz var, onların yaralarını nasıl saracağız? Bunları konuşmamız lazım. Bazı köylerimizde ciddi maddi zararlar var. Bunların çalışmasını yapmamız lazım. Bundan sonraki süreç için böyle şeyler yaşanmaması için ortak akıl ile mücadele etmemiz lazım. HADO’nun temel atma töreninde Madenli yolu için iktidar partisinin milletvekilleri destek vereceğini söyledi. Destek verildiği an çalışmalara başlayacağız. Orası hayati bir yer. Orada yol olması, yangın çıktığı zaman söndürmek için katkı sağlayacak önemli bir araç elde etmek demektir. 3500 hektar alan zarar gördü. Hatay belki de tarihinde ilk defa bu kadar büyük bir yangınla karşı karşıya kaldı” dedi.

‘Yangın daha hızlı söndürülebilirdi’

Yangına müdahale edilmesi konusunda çıkan iddiaları yanıtlayan Başkan Savaş,” Biz yangını duyar duymaz var gücümüzle yangın merkezine gitmişiz. 395 personelimiz ve birimlerimiz hepsi oradalardı. Biz elimizden gelen her şeyi yaptık. Ormanlık alandaki araziler de Orman Bakanlığına bağlı. Yangın ilk olarak bir noktada çıkıyor. Hava araçları hızlı bir şekilde gelseydi bu yangın o gün sönerdi ve hava desteği ile yangın söndürülebilirdi. Daha sonra çıkan rüzgârla Kisecik ve Yaylacık’a kadar yayıldı. Yeniköy ve Yaylıca arasındaki mesafede hava araçları daha fazla olsaydı çok net yangın söndürülebilirdi. Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş illerinden destek vardı. En büyük desteği veren bizim belediyemizdi. Dışarıdan gelen araçlara da mazot takviyesi yaptık. Yangın ancak 5 günde söndürülebildi” dedi.

Bir cevap yazın