‘Hatay’da günde binin üzerinde korona testi yapıyoruz’

Hatay Valisi Rahmi Doğan, ülkemizde Koronavirüs vakalarının artma trendine girmesine rağmen, Hatay için olumlu bir tablo çizdi. Hatay’ın civar illere göre en rahat il olduğunu belirten Vali Doğan, vaka sayısı ile ilgili veri paylaşmazken, İskenderun’da da PSR cihazının devreye girmesiyle il genelinde günlük binin üzerinde test yaptıklarını ifade etti. Pandemi sürecinde, virüsün ilacı veya aşısı bulunana kadar maske, mesafe ve tedbir kurallarına uyulmasının önemine de dikkat çeken Vali Doğan, yaz aylarında artan tatilci sayısına rağmen Hatay’daki vaka sayısının hiçbir zaman Türkiye ortalamasının üstüne çıkmadığının altını çizdi.

“Rehavete kapılmayalım”

Okulların açılması için de ciddi tedbirler aldıklarını ifade eden Vali Doğan, “Son günlerde, koronavirüs vakalarının artış trendinin olduğu aşikar. İl olarak tedbirleri çok iyi almaya çalışıyoruz, yapılması gereken ne varsa yapıyoruz. Sağlık personelimize teşekkür ediyoruz, birilerinin ihmalkârlığını kapatmak adına daha çok çalışıyorlar. Birileri, ‘Düğüne gidelim halay çekelim’ dedikçe, ‘Bana bulaşmaz’ diyerek önlem almadıkça sağlık personelimiz daha çok yoruluyor. Hatay, civar iller açısından en rahat il. Özellikle tatil beldesi Arsuz ve İskenderun’un fazla tatilci almasına rağmen, vaka sayımız Türkiye ortalamasının üstüne çıkmadı. Ama bu pandeminin bittiğini göstermez. Maske ve mesafe kuralarına titizlikle uyalım. Rehavete kapılmayalım. Aşısı ve ilacı bulunmadan bu virüsle yaşamak zorundayız. Okullarımızın açılışa hazır hale gelmesi için büyük için gayret gösteriyoruz. Öğrencilerimiz bu yıl da okula gidemezse iki yıl büyük bir kayıptır. Aksi takdirde bu 2 yıl çocuklarımızın geleceğinde önemli rol oynayacaktır” dedi.

“Öncesinden daha kötü durumda değiliz!

Vaka sayılarının Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandığını ve il genelinde sayı vermeyi çok anlamlı bulmadığını ifade eden Vali Doğan, “Hatay olarak süreci başarılı yürüttük. 30 büyük şehirlerler arasında kontrollü normal hayata geçiş yapan ilk 7 il içerisinde Hatay da vardı. Hatay, o trendi devam ettiriyor. Daha kötü durumda değiliz. Virüs, bizden daha hızlı bir şekilde yayılıyor. Bu nedenle maske, tedbir ve mesafe diyoruz. Vaka sayısı vermek çok anlamlı değil. İl genelinde bizi zorlayacak sıkıntıya sokacak bir durum söz konusu değil. Herhangi bir eksiğimiz yok. Çok fazla karantinaya alınan bölge yok. Samandağ’da geçici bir pazar kapatma durumu söz konusu. Kurallara uymadığımız takdirde, virüs hepimizin hayatını zorlaştırır. Hatay’da tedbirlere tam anlamıyla uyulmuyor. Bizim, kanaat önderlerinin ve şehrin ileri gelenleri örnek olmamız, öncü olmamız lazım. Ceza kesme niyetinde değiliz, farkındalık ve hatırlatma çalışmalarını tekrarlıyoruz. Ben, sokağa maskesiz çıkmıyorum. Günde 6-7 saat maskeli toplantılar yapıyorum. Hem kendi sağlığım hem gelenlerin sağlığı için toplantı salonlarını değiştiriyorum. Her toplantı sonrası salonları havalandırıyorum. Bugün yapmamız gereken şey tekrar söylüyorum; maske, tedbir ve mesafe..” şeklinde konuştu.

“İkinci sefer hastalığa kapılanlar var”

Hatay’da hastanelerin hiçbir zaman dolmadığının da altını çizen Vali Rahmi Doğan,  “Hiç hastaneye gitmeden hastalığı evinde atlatmaya çalışan insanlar var. İkinci sefer tekrar hastalığa yakalanan vakalar tespit edildi. Hastanelerimiz dolmadı diye kimse rehavete kapılmasın. Sağlık Bakanlığımız çok iyi önlemler aldı ve sağlık yatırımları yaptı. Arsuz’a da bir hastane inşa edilecek. Yapım ihalesi önümüzdeki ay gerçekleşecek. Hatay’da günlük binin üzerinde test yapıyoruz. Mustafa Kemal Üniversitesi’nden İskenderun’a aktardığımız PSR cihazı Salı gününden itibaren test yapmaya başladı” dedi.

Bir cevap yazın