Asgari ücretle geçinebilmek çok çok zor!

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi(BİSAM), illere göre açlık sınırı haritası çıkardı. Hazırladığı rapora göre, temmuz2020’de dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık 2 bin 385 TL’lik harcama yapması gerektiği vurgulanırken, Hatay için açlık sınırı 2 bin 187 TL olarak belirlendi. Bir çok ilde 4 kişilik bir ailenin geçinebilmek için asgari ücretin üzerinde gıda harcaması yaptığını ortaya koyan rapora göre, bölgelere göre farklılıklar olduğu da ortaya çıktı. Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep gibi gıda üretimi yapılan illerde diğer illere nispeten gıda fiyatların düşük olması dolayısıyla açlık sınırının da düştüğü gözlendi.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL İZMİR

Araştırma kapsamında üç büyük ile ait Temmuz 2020 dönemi açlık ve yoksulluk sınırı verileri de hesaplandı. Buna göre İzmir’de açlık sınırı 2 bin 603 TL olarak belirlendi. İzmir’i, İstanbul 2 bin 564 TL’lik açlık sınırı ile takip etti. Ankara’da ise açlık sınırı 2 bin 309 TL olarak tespit edildi. Araştırma kapsamında önemli sanayi merkezlerindeki açlık sınırları da belirlendi. Buna göre Bursa, Eskişehir ve Bilecik bölgesinde açlık sınırı 2 bin 445 TL, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova bölgesinde açlık sınırı 2 bin 462 TL, Zonguldak, Bartın ve Karabük bölgesinde açlık sınırı 2 bin 415 TL, Adana ve Mersin bölgesinde açlık sınırı 2 bin 229 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca açlık sınırı Gaziantep, Kilis, Adıyaman bölgesinde 2 bin 134, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye bölgesinde 2 bin 187, Diyarbakır ve Şanlıurfa bölgesinde 2 bin 169, Trabzon, Ordu, Rize, Artvin, Gümüşhane, Giresun bölgesinde 2410 TL olarak açıklandı.

17 YILDA AÇLIK SINIRI 5 KATTAN FAZLA ARTTI

Raporda, açlık sınırının yıllar içindeki yükselişi dikkat çekti:“2003 yılının temmuz ayında 4 kişilik bir aile, günlük minimum 15.3 TL’ye sağlıklı beslenebilirken, bugün ancak 79.50 TL’ye sağlıklı beslenebiliyor. Buna göre 17 yıllık zaman zarfında açlık sınırı 5.2 kat artmıştır. Aynı dönemde enflasyondaki artış ise 4.69 kattır. Buna göre açlık sınırındaki artış genel enflasyondan daha fazladır. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için, günlük en az 79.50 TL, aylık 2 bin 385 TL’lik harcama yapması gerekiyor.”

Bir cevap yazın