Antioche Bağları’nda bağbozumu!

Slow Food Antakya Topluluğu, Dünyada Sadece Antakya’da bulunan Barburi Üzümlerinin yetiştiği Antioche Bağları’nda bağbozumu etkinliği yaptı. Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan yaklaşık 200 dönümlük alana sahip Antioche Bağları’nda yapılan etkinliği organize eden Slow Food Antakya Topluluğu, Antik çağda üzüm ve bağların koruyucu tanrısı olan Dionysos adına düzenlenen bağbozumu şenliklerinin bereketi simgelediğini belirtirken, toprak sevgilerini ifade ettiklerini dile getirdi.

Etkinliğin amacından bahseden Slow Food Antakya Topluluğu Lideri Kenan Yurttagül, Antakya’nın Hellenistik ve Roma dönemlerinin en görkemli kenti olduğunu belirterek, “Antik çağda üzüm ve bağların koruyucu tanrısı olan Dionysos adına düzenlenen bağbozumu şenlikleri ; aynı zamanda bereketi, çoğalmayı, birlikte olmayı, coşkuyu da kutlamak için yapılırdı. Dionysos’un Roma mitolojindeki adı da bitki büyütme, bereket ve tiyatro tanrısı olan “Bacchus’tur. Biz de bugün hem bağbozumuna katılmak hem de toprağa olan sevgimizi ifade etmek üzere geldiğimiz Antioche Bağları’nda; dünyada sadece Antakya’da yetişen ve çok değerli bir üzüm cinsi olan Barburi’yi yerinde ve yeni neslin daha yakından tanımasına vesile olduğumuz için mutlu olduk. Unutulmaya yüz tutmuş Barburi cinsi üzümümüzün neslini sürdüren, nazik ev sahipliği ve konukseverliği  için Sayın Abut Abdo ve Sayın Toni Abdo’ya  çok teşekkür ederiz. “

Barburi Üzümü yeniden hayat buldu!

Firma Müdürü Edip Sautoğlu da Antioche’un öyküsünün; 2006 ve 2007 yıllarında ilk asmaların dikilmesiyle başladığını belirterek, “Bağlarımızın deniz seviyesinden yüksekliği 100 metre civarındandır. Yılın belli aralıklarında, hakim rüzgarlar bağı serin tutmakta ve bağ hastalıklarının gelişmesini engellemektedir. Toplam bağ alanı 200 dönüm civarındadır. Ayrıca her yıl bir miktar yeni bağ alanı kazandırılmaktadır. Bağbozumu; Temmuz sonu, Ağustos başında yapılır. Sabah serin saatlerde erkenden başlayan bağbozumu, öğle sıcaklarından önce bitirilir. Üzüm çeşitlerimiz; Sangiovese, Syrah, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot ve Barburi’dir.  Barburi, dünyada sadece Antakya’da yetişen, antik çağlardan bugüne kadar gelen bir kırmızı üzüm çeşididir. Ayrıca Samandağ ve Yayladağı civarında olmak üzere, çok az sayıda; sadece dağlık ve izole bölgelerde üremeye devam etmektedir. Antioche Firması olarak gerçek coğrafi özelliği olan ve unutulmaya yüz tutmuş Barburi üzümünü bulup 2009’dan bu yana bağlarımızda geliştirerek tekrar hayata geçirdik” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın