Geçtiğimiz hafta, ‘Hatay, 3400 yıllık tarihe ışık tuttu!’ başlığıyla Reyhanlı’da devam eden Tel Açana(Alalaḫ) kazısında bulunduğunu duyurduğumuz 3400 yıllık Tunç Çağına ait olduğu değerlendirilen tablet üzerinde detaylı çalışmalar sürüyor.
12 kişilik uluslararası bir ekiple devam eden arkeolojik kazı çalışmaları kapsamında gün yüzüne çıkarılan tabletin üzerindeki yazıların, bir krala yapılan ödemelerden bahsettiği ortaya çıktı.
Tel Açana Kazı Heyeti Başkanı, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Akar, höyükteki kazıda buldukları çivi yazılı tabletin arşiv değerinin çok büyük olduğunu belirterek, “Buluntu bizim için önemli. Özellikle Tunç Çağı içerisinde çivi yazılı metinlere ulaşabilmek o kadar kolay değildir. Her zaman böyle bir veriyi elde etme şansınız olmuyor. Gün yüzüne çıkarılan tablet, 20 yıllık kazı çalışmalarında bizleri heyecanlandıran bir buluntu oldu. Arşiv değeri büyük. Tablette “bir krala yapılan ödemelerden” bahsediliyor. Ancak kralın kim olduğu ve ismi hakkında fikir sahibi değiliz. Tablet bizim için yine de çok önemli, milattan önce bin 400 ile bin 350 yıllarına ait zaman dilimi içerisinde. Bölgede tarihsel süreçte Mitanni ile Hitit İmparatorluğu arasında bir kavganın olduğunu, bu kavganın arasında kalan bölgesel krallığın da aslında bir zaman Hitit bir zaman ise Mitanni imparatorluklarına hizmet ettiğini biliyoruz. Tablet bu anlamda bizim için önemli. Aynı zamanda mevcut kralın kime hizmet ettiğini öğreneceğiz” dedi.