Barış ve sevgi mesajları Vakıflı’dan dünyaya yayıldı

Türkiye’nin tek Ermeni Köyü olan Vakıflı’daki ‘Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi’inde, Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi Bayramı düzenlenen ayinle kutlandı. Covid-19 (corona virüs) salgını dolayısıyla alınan tedbirler kapsamında Türkiye Ermenileri 85’nci Patriği Sahak Maşalyan’ın katılımıyla kutlanan bayram ayininde ilahiler okundu ve dualar edildi. Ayin sonunda bağ bozumunu yapan köylüler, üzümlerini kilise bahçesine getirdi ve tüm yılın bereketi için dualar etti.

Bu yıl cemaatin üzüm oruçlarını bozdukları bayramda, kazanlarda pişirilen yöresel yemek olan “Hırisi” de ayine katılan cemaate ikram edildi. Meryem Ana’nın Göğe Yükselişinin kutlandığı ve Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak Maşalyan’ın önderlik yaptığı ayine Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Peder Avedis Tabaşyan, Peder Şirvan Mürzyan, Astdiakoslar Ghazar Sabuncu, Arda Pınarcı ve Yetkili Okuyucu Artür Bağdasaryan katıldı.

Hatay Ermeni Kiliseleri Papazı Peder Avedis Tabaşyan’ın yönettiği ayinde kısa bir vaaz veren Sahak Maşalyan, verilen vaazda kutlanan bayramın anlam ve önemini anlatarak; “Anadolu’daki Ermeni kültürümüzü Ülkemizin tek Ermeni Köyü olan Vakıflı köyümüzde yaşatmaya çalışıyoruz. Buradan yayılan barış, esenlik ve sevgi mesajlarının tüm ülkeye ve dünyaya yayılmasını temenni ediyorum. Ayrıca bu pandemi döneminde daha dikkatli olmamız ve sahip olduğumuz şeylerin değerini daha iyi anlamamızı istiyorum. Pandemi bize üzerimizde hissettiğimiz dünya kaygılarını daha iyi anlamamız için bir olanak sağladı. Dua edeceğiz ki tanrı bereketini üzerimize indirsin. Sofralarımızda onun nimetleri eksik olmasın. Bu dönemde tanrının verdiği nimetleri başkalarıyla paylaşalım ki ekmeğimizde ve soframızda tanrının bereketi eksik olmasın” diye konuştu.

Verilen vaazın ardından ayine katılan cemaate ‘Hağartutyun’ dağıtıldı. Kiliseye önderlik edip cemaatini bir arada tutan, kişiliği ve papazlığı ile herkesin örnek olarak gösterdiği Hatay Ermeni Kiliseleri Papazı Peder Avedis Tabaşyan, Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak Maşalyan tarafından Kilise Haçı ile ödüllendirildi.

Ayin sonrasında kilise bahçesine geçilerek köyde yaşayan vatandaşların yapmış olduğu bağ bozumları ve kazanlarda pişirilen Hırisiler kutsanıp ayine katılan cemaate dağıtıldı.

Bir cevap yazın