‘Paralel baro’ya hayır!

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez ile baroya bağlı avukatlar, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen “çoklu baro” teklifine karşı Hatay Adliyesi önünde eylem yaptı.

Çoklu Baroyu, paralel baro olarak nitelendiren avukatlar, baroların bölünmesine ve cübbesi düğmeli topluluklara indirgenmesine karşı olduklarını haykırırken, meslek yeminlerinden gelen sorumlulukla adliye önünde oturma eylemi gerçekleştirdi ve ‘Vazgeçmeyeceğiz’ mesajı verdi.

Paralel baro ile içi boş, sesi kısık, işlevsiz ve ‘yandaş’ barolar oluşturulmak istendiğine dikkat çeken Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, “TBMM Adalet Komisyonu, 80 baro ve Barolar Birliğinin itirazlarına rağmen kamuoyunda ‘Çoklu Baro’ olarak bilinen bizim ise ‘Paralel Baro’ olarak söylediğimiz 28 maddelik teklifi 4 günlük maraton sonrasında kabul etti. Adalet komisyonundaki görüşmeler ve bundan önceki süreç dâhil olmak üzere Türkiye bir utanç tablosuyla karşı karşıya kaldı. Biz baro başkanları, mecliste yapılan görüşmelerde bir baro başkanın dahi olmadığına ve görüşlerimizin alınmadığına tanıklık ettik. 80 baro başkanı olarak meclis kapısı önünde 4 gün 4 gece bekleyerek teklifin neden anayasaya ve kanuna aykırı olduğunu anlatmaya çalıştık. Meclis Adalet Komisyonuna anlatamadık ama, Türkiye kamuoyuna yeteri kadar anlatabildik. Kamuoyu şuan barolara yapılan düzenlemenin ne kadar tehlikeli olduğunu görebiliyor. Bu teklifi meclise verenlerin kamuoyunda yarattıkları algıyı da hissedebilmeleri lazım. Bu süreç hepimize acı verdi. Türkiye böyle bir süreci hak etmiyor. Gelin görün ki; o 4 günlük maratonun sonunda zafer kazanmış gibi resim çektirenleri gördük. Neyin zaferi, kime karşı zafer kazanıldı? Şimdi bir aşama daha kaldı. Meclis genel kuruluna teklif verilecek.  Meclis genel kurulundan teklif geldiğinde bütün ortaklarımızı ve meslektaşlarımızı Ankara’ya çağıracağız. Genel kurul sırasında da 600’e yakın oy kullanacak. Milletvekillerine sizler vasıtasıyla bir çağrımız var; Elinizi kaldırmadan önce vicdanınıza koyun ve deyin ki; ‘Ben, evet için el kaldırdığımda, yarın baroya gittiğimde arkadaşlarımın yüzüne nasıl bakarım?” Bu vicdan muhasebesini her milletvekilinin yapmasını istiyoruz. Biz ‘Paralel Baro’ istemiyoruz, ‘Paralel Baro’ya hayır. ‘Paralel Baro’ yargının savunma içindeki örgütlenişine darbedir, yargının bütünselliğine darbedir ve yargıyı ele geçirme operasyonun bir parçasıdır. Savunmanın susturulması, halkın nefesinin kesilmesinin bir operasyonudur. Bu nedenle vazgeçmeyeceğiz, vazgeçmeyeceğiz, vazgeçmeyeceğiz…” dedi.

Bir cevap yazın