İşte Başkan Tosyalı’nın hizmetteki bir yılı

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, bir yıllık hizmetlerini kamuoyuna duyurduğu basın toplantısında, projelerde gelinen aşamaları, yatırımları ve önümüzdeki süreçte yapmayı planladıkları çalışmaları masaya yatırdı. Rutin belediyecilik hizmetleri, sosyal belediyecilik, kültürel faaliyet hizmetlerinin özetinin yanısıra kentsel dönüşüm, yeni TOKİ, Ziraat bahçesi konsepti içinde Kültür ve Sanat Kongre merkezi, ulaşım, Denizciler’de 40 hektarlık alana yeni sanayi sitesi gibi yeni planlamaların yer aldığı sunumla bir yılın özetini ortaya koyan Başkan Tosyalı, ‘Önceliğimiz vatandaşların tercihi’ dedi.

Ankara ile olan ilişkilerini çok iyi kullanıp, kente hizmet almanın peşinde olduğunu da vurgulayan Başkan Tosyalı’nın açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle:

“1136 personelle göreve başladık”

Göreve başladığımız zaman 1136 belediye personel çalışanımız vardı. Bunların 280 kişisi İş Kur tarafından görevlendirilen çalışanlardı. 62 arkadaşımızda kendi istek ve arzusuyla emekli olduktan sonra, şuanda 784 arkadaşımızla sizlere hizmet ediyoruz.  Emekli olan 62 arkadaşımıza 10,5 milyon tazminat hakları ödendi. Yani şuanda hiçbir arkadaşımızın emekliliğinden dolayı belediyemizden 1 TL alacağı kalmamıştır. Bunun yanısıra gündemde olan izin konusuna gelince bu dağıttığımız 10,5 milyonun 2 milyonu da izin parası.

Belediyenin borcu 234 milyondan, 175 milyona geriledi

1 Ocak 2019 itibariyle 234 milyon olan belediyenin borcu bugün itibariyle 175 milyon seviyelerine geriledi. Belediyede göreve geldiğimizde makine ikmal müdürlüğümüzde 82 tane olan araç parkımızdaki 20 aracın iyileştirmesini yaptık, 17 araç da borçlanmadan alarak üstüne 2 tane hibe araç ekleyerek şuanda 121 araçla İskenderun Halkına hizmet vermekteyiz. 2019 yılında yaptığımız düzenlemelerin ardından Makine İkmalde yüzde 48 tasarruf sağladık. Yani geçmiş yıllara göre giderlerimizi yüzde 48 düzelttik.  2020 yılının ilk beş ayında da yüzde 36’lık bir tasarrufla yolumuza devam ediyoruz. Bunun yanısıra araç sayımız artmasına rağmen yakıt tasarrufumuz yüzde 36 daha aşağıdadır.

İlk icraatımız İskelede Aydınlatma

İskele aydınlatma projemizde bizlere çok güzel geri dönüşler oldu.  Bunun ardından çocuklarımızın zaman geçirecekleri bir yer olmadığı için hızla lunapark yaptık. 200 bin hibe bilet alarak anasınıfından 12. Sınıfa kadar öğrencilerimize dağıttık.  İskenderun’da en büyük sorunlardan bir tanesi olan çukur ve çamurların kapatılması için yaklaşık 6000 ton kadar sıcak asfalt girişimimiz oldu. Bu yeterli geldi mi tabiî ki hayır. İskenderun’un 165 Bin ton sıcak asfalt ihtiyacı bulunmakta. Biz ilk ihalemizi Ocak ayında yaptık. Bedeli yaklaşık 17 Milyon 900 Bin olan İhaleyi 13 milyon 900 Bin TL’ye yaptık. Bu cuma günü de 65 bin tonluk sıcak asfalt için ikinci ihaleye çıkacağız. Biz seçim asfaltı yapmıyoruz. Amacımız; 2021 yılına kadar İskenderun’da asfaltsız yer bırakmamak. Bunların ardından kaldırım ihalelerine başlayacağız. Seçim sürecinde insanlar benden bir söz vermemi istediler, ben de ne istediklerini sorduğumda ‘Bize kaldırım yapmayacak mısın?’ diye sordular. Bunu söyleyenlerde hep esnaf kardeşlerimiz oldu.  Ve biz şunu gördük ki İskenderun’da 650 Bin m2 kaldırım ihtiyacı var. 240 bin m2 bordür ve 240 bin m2 parke ihtiyacı var. Ve biz hızla bununla ilgili gerekli çalışmaları yaptık. İnşallah 16 Temmuz’da ihalemizi yapacağız ve İskenderun’un kaldırım sorununu ortadan kaldırana kadar çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz.

“İskenderun Sahilini ışıklandırdık ”

İskenderun’da 11 tane taziye evimiz var ve bunların hiç biri çalışmıyordu. Tüm taziye evlerimizin eksiklerini tamamladık. Bunun yanısıra İskenderun Sahili’nde ışıksız hiçbir yer kalmaması için ikinci etapta müzik adası ve öğretmen evinin sonuna kadar ki bölümün ışıklandırmasını yaptık.  Bütçemiz ve imkânlarımız yeterse Atakaş Camii’ye kadar olan bölgenin 3. Etap olarak ışıklandırmasını yapacağız. İskenderun’da 123 tane parkımız var. Bu parkların tüm eksiklerini tamamladık.  Ayrıca bu günün gündemi sinek ve haşere.  Bunların sorumluluğu Büyükşehir’e ait. Geçen yıl DSİ ile birlikte Feyezan kanalının temizliğini yaptık. Bu yıl da aynısını yapıyoruz.  İskenderun’un daha az sineksiz olabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz.  İskenderun’da kültürel faaliyetler hiç yoktu. Tüm özel günlerde hazırlıklar yaparak yerel ve ulusal sanatçılarla İskenderun halkını buluşturduk. İskenderun Kent Orkestrasını kurduk. İskenderun Tiyatro Topluluğunu kurduk.  Bunun yanısıra Kültür Müdürlüğümüze bağlı Aile Danışma Merkezini kurduk. Diyetisyenimizi de bunun içine ilave ettik.  Aynı zamanda evde sağlık hizmeti vererek yaklaşık 4000 vatandaşımız evde sağlık hizmeti görmekte.

Ankara ile ilişkilerimizi sıkı tutuyoruz

Ankara ile olan ilişkilerimizi çok iyi yapıp, kentimize hizmet almanın peşindeyiz.  Belediyemizin şartlarını iyileştirecek neresi olursa olsun benim seyahatim oraya olur. Ankara’da güzel görüşmeler oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığımızla bir görüşmemiz oldu. 31 Aralıkta kendisini buraya davet ederek İskenderun’a 10 tane semt sahası 5 tane basketbol sahası, 2 tane kapalı sana ve 1 tane havuz ve statla ilgili her türlü olurları aldık. Geçtiğimiz hafta içersinde 10 tane semt sahası 5 tane basketbol sahasının ihalesini yaptık. Statla ilgili stadın Üniversitenin içerisine yapılması kesinleşti. Şimdi üniversitemizle görüşmeler halindeyiz.     

İskenderun’a girişler en önemli konu

İskenderun’a iki yerden girişimiz var otoban ve limanın oradan. Biz bu sayıyı nasıl arttırırız, İskenderun’daki trafik yoğunluğunu nasıl ortadan kaldırırız onun çalışması içerisindeyiz. Bunun için Sakarya ve İsmet İnönü Mahallesinden bağlantı yapılması yönünde bir girişimde bulunduk. Bunu sadece girişimde bırakmadık. Bunu projelendirdik. Vekilimiz Abdulkadir Beyle Karayolları Genel Müdürlüğüne gittik. İnşallah proje bittikten sonra oraya bu iki bağlantı yolunu yaptırabilirsek İskenderun’un trafik sorununu çözmüş olacağız. İskenderun’a 4 yerden giriş ve çıkış olacak.

En önemli kazanımlarımızdan biri Ziraat Bahçesi

İskenderun’a en önemli kazanımlarımızdan biri olan Ziraat Bahçesi, 240 dönüm. Bugüne kadar İskenderun Belediyesi’ne gelmiş gitmiş. Ben buradan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Biz söyledikten 15 gün sonra bize oluru geldi.  Bunun yanısıra Millet Bahçesi projesinin de oluru gelmiş durumda.  Stat projemiz başlar başlamaz, bir millet bahçemiz de olacak. Belediyemizden de 1 lira para çıkmayacak.  TOKİ tarafından yapılmasına yönelik olur da elimizde.  İskenderun’un 6 mahallesinin kentsel dönüşümle ilgili sıkıntıları var. Biz Çevre Şehircilik Bakanlığımız ve Kentsel Dönüşümle ilgilenen Daire Başkanlığında çalışan ilgili müdür arkadaşımızı 6 mahalle muhtarımızla bir araya getirdik. Gerekli görüşmeleri yaptırdık. Bununla birlikte Meydan Mahallesindeki 20 tapuyu da üzerimize aldık.  Tamamen oranın imarlaşmasında kullanabilmek için. Ayrıca İskenderun Belediyesi Kültür Sarayı’nın yetersiz kaldığını gördük ve orayı yeniledik. Doğan gazinomuzun iyileştirmelerini yaptık. Millet parkında bir tadilat yaptık.  Rauf Denktaş spor kompleksini İskenderunsporumuz için yeniledik ve gerekli düzenlemelerini yaptık.  Kitap fuarını İskenderun’da gerçekleştirdik. 

Elinde belgesi olan savcılığa gitsin!

Girişimlerimizden bir tanesi olan küçük sanayi sitesi onunla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığımıza vekilimizle birlikte gittik. Prosedürler devam ediyor. Her şey bittikten sonra biz orayı milli emlaktan talep edeceğiz. Biz var gücümüzle İskenderun’umuza hizmet etmeye devam edeceğiz.  Belediyemiz ile ilgili her kim yanlış yapıyorsa, gereği mutlaka yapılır. Yanlış yapan cezasız kalmaz! Müdürlüklerle ilgili elinde fatura belge olan savcılığa gitsin.  

Pademi süresince sıkı çalıştık

Ben buradan özveri ile çalışan müdürlüklerimize teşekkür ediyorum. Pandemi sürecinde günde 15 Bine yakın maske üretimine başladık. Hala maske dağıtımlarımız devam ediyor. Hiçbir talebi geri çevirmedik. Evlere kadar kolonya ve maske dağıtımlarımız oldu. Pandemi sürecinde 45 mahallemizde dezenfekte çalışmalarını yaptık. Ramazan Bayramı’nın araya girmesiyle birlikte kolilerimizi hazırladık ihtiyacı olan kişilere dağıttık. Mahalle muhtarlarımızı topladık ihtiyaç sahibi kişilerin listelerini aldık. Bu konuda en iyi iş yapan belediyelerden bir tanesi olduğumuzu düşünüyorum.  Ben buradan İskenderun firmalarına da teşekkür ediyorum. Günde 3000 ile 5000 arasında ekmek dağıtımımız oldu. 16 fırınımız kendi istek ve talepleriyle ekmek dağıtımını üstlendi. Ben hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim.

Bir cevap yazın