CHP Heyeti üreticilere bir sordu, bin ah işitti!

CHP Tarım Politikalarından ve Tarım Örgütlenmelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal başkanlığındaki CHP Tarım Heyeti, doğal afetlerden zarar gören üreticilerin sorunlarını yerinde tespit etmek amacıyla Hatay’a geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle ani hava değişikliklerinin üreticilere verdiği zararları inceleyen CHP Genel Başkan Yardımcımız Orhan Sarıbal, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Güner, CHP Hatay Milletvekilleri ve il ve ilçe yönetimleri Reyhanlı, Erzin, Dörtyol ve Arsuz’daki üreticiler ve ziraat odaları temsilcileri ile bir araya gelerek, narenciye bahçelerinde inceleme yaptı.

Aşırı sıcaklar ve poyraz gibi doğal afetlerin tarımsal üretime verdiği zararları yerinde görmek, üreticilerin sorunlarını dinlemek amacıyla Adana, Osmaniye ve Hatay’da incelemelerde bulunduklarını söyleyen CHP Tarım Politikalarından ve Tarım Örgütlenmelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, ziyaret ettikleri bahçelerin hepsinde narenciyenin tamamen bittiğini söyledi.

Hatay’da üreticilerin kronik sorunlarına da tanık olduklarını söyleyen Sarıbal, “ Aşırı sıcaklar, poyraz ve don gibi ani hava değişiklikleri narenciye üreticilerimiz başta olmak üzere, çiftçileri oldukça mağdur etti. Ani hava değişikliklerinin üreticilere verdiği zararları tespit etmek, çiftçilerimizi dinlemek ve çözüm önerilerini dinlemek amacıyla ziyaretler gerçekleştirdik. Üreticilerin yaşadığı mağduriyetleri dinledik. Bölgedeki çiftçiler hasat döneminde yapılan ithalattan, son yıllarda ödenemez hale gelen elektrik faturalarından ve tarımsal girdilerden şikayetçiler. Aşırı sıcaklardan zarar gören ağaçların bakımları dolayısıyla masrafları devam ediyor. ‘Önümüzü göremiyoruz’ diye yakınıyorlar. Reyhanlı’da soğan üreticisinin ürünleri tarlada çürüyor. İhracat kısıtlamasıyla maliyetlerin altında bile ürününü satamayan çiftçiler çaresiz. Kilosu 90 kuruşa mal edilen soğan 45 kuruşa satılamıyor. İhracat kısıtlaması nedeniyle üretici perişan olmuş durumda ama “Korkmayın ekin, üretin, gerekirse devlet alır” diyenler, seyrediyor. Reyhanlı’da 3 bin dekar soğan üreten çiftçi kardeşimiz, “gelecek yıl 100 dekar zor ekerim” diyerek içinde bulunduğu durumu anlatıyor zaten.. Üreticinin feryadına kulak verilmeli ve derhal ekonomik sıkıntılarını giderecek bir çözüm bulunmalı” dedi.

CHP Tarım Heyeti daha sonra Hatay İl Başkanlığını ziyaret ederek, çiftçinin emeği tarlada kalmasın, zararı karşılansın diye yapılabilecekleri istişare etti.

Bir cevap yazın