Hatay Devlet Hastanesi Pandemi Koordinatörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Hakkı Horoz, katıldığı bir radyo programında toplumun yüzde 60’ının bağışıklık kazanana kadar korona tedbirlerine uygun hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Koronavirüs ve etkilerini anlatan Uzm. Dr. İsmail Hakkı Horoz, “Vaka sayısının düşüşe geçtiğini söyleyebiliriz, ancak yeni tanı konan hasta sayısı halen 2000 civarında. Vakaları düşürdükten sonra önlemlere uyulmazsa, gevşeklik gösterilirse bir kişi 16 kişiye bulaştırabileceği riskini göz önünde bulundurarak başa dönmeyelim. Sağlık çalışanları fedakâr gayretli bir çalışma içerisindeler iyi bir sınav veriyorlar. Onların da gayretlerini boşa düşürmeyelim” dedi.
Korona virüs sürecinde nargilenin zararlarına da dikkat çeken Horoz, “Eski bazı alışkanlıklar varsa bırakmak gerekir. Örneğin nargile çok zararlı, intiharla eşdeğer bir şey diyebiliriz. Başta akciğer olmak üzere birçok hastalığa davetiyedir. Hatay için bazı kısıtlamalar kalktı ancak gevşeklik gösterip tedbirlere uymazsak, Hatay’a yurt dışından çok insanın geleceği bir şehir olduğunu da göz önünde bulundursak, tekrar vaka sayıları artabilir. Bu hastalığı tamamen yenme konusunda toplumun yüzde 60’ının bağışıklığını kazanması gerekiyor” dedi.
Koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalardan da bahseden Horoz, “Koronavirüs gibi hastalıklara yakalanmamak için ya da kolay atlatmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmamız lazım. Bunun için tüketmemiz gerekenler gıdaları şöyle sıralayabiliriz; Sıvı olarak sık sık su, süt, ayran, cacık, kefir, sade soda, ıhlamur, kuşburnu, hoşaf gibi içecekler tercih edilebilir. İşlenmiş gıdalardan uzak durmalıyız. C-D vitaminleri bağışıklıkta önemli. Yeşil yapraklı sebzeler, pırasa, bamya, erginar, balık ve nohut gibi kuru baklagillerin çok miktarda tüketilmesi gerekir. Tam buğdaylı ekmek, çok tuzlu olmamak kaydıyla ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişler, tansiyon hastası değilseniz turşu ve şalgam suyu da bağışlılık sistemini güçlendirecek besinlerdir. Sadece Covide yakalanmamak için değil her zaman sağlıklı beslenmek için bunların alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.