Çıkın çıkın, EXPO 2021’e Hatay’a gelin!

Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği(AIPH) tarafından düzenlenen “Yılın Uluslararası Yetiştiricileri” ödül törenine katılmak üzere Almanya’ya giden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı TV programında Hatay’ı tanıttı. 2021 yılının nisan ayında Hatay’da gerçekleşecek EXPO’yu ve devam eden hazırlıkları da anlatan Başkan Savaş, Avrupa’da yaşan hem Türk vatandaşlarını, hem de yerli halkı Hatay’a davet etti.

EXPO’da hedef 2 milyon turist

EXPO ile şehrin bir anlamda görücüye çıkacağını belirten Başkan Savaş, “Bu vesileyle şehrimizin altyapısından tarihi mekânlarına, üstyapısından ulaşım ağına kadar geniş bir çerçevede hummalı şekilde çalışıyoruz. EXPO 6 ay sürecek ve bu süre zarfı boyunca dünyanın farklı noktalarından şehrimize gelen yerli ve yabancı turistleri Hatay’da ağırlamaktan dolayı mutlu olacağız” diyerek yaklaşık 2 milyon turistin şehre gelmesini beklediklerini açıkladı.

Antakya ve İskenderun bölgelerinde yapılacak olan EXPO alanları hakkında da bilgiler veren Başkan Savaş, “Şehrimizde yetişen tıbbi, aromatik ve endemik bitkileri, EXPO sayesinde dünyayla paylaşacağız. Antakya ve İskenderun’daki iki farklı alanda bu dev organizasyonu gerçekleştireceğiz. Antakya bölgesindeki alanda gastronomi köyü, fuar merkezi, amfi tiyatro, dikey tarımın yapıldığı seralar, coğrafyamızda iz bırakan medeniyetlere ait mozaikler yer alacak. Bunlarla beraber battı çıktı çalışmamız sırasında çıkan 5.yüzyıla ait şapeli bu alanda sergileyeceğiz. Arsuz’daki alanda ise dünyadaki gastronomi şehirlerini davet edeceğiz. Kendi mutfaklarını tanıtmalarına olanak sağlayacağız” diyerek Hatay’da 6 ay boyunca karnaval havasında bir organizasyon yapacaklarının altını çizdi.

Hatay’ın tıbbi aromatik ve endemik biti çeşitliliği bakımından zengin bir coğrafya olduğunu anlatan Başkan Savaş, “EXPO sayesinde bu zenginliğimizi gözler önüne sereceğiz. Bununla birlikte ülkeler kendi bahçelerini sergileyecekler. Örneğin Almanya’daki iki kardeş şehrimiz, Aalen ve Kiel, kendi bahçelerini sergileyecek” dedi.

Hatay’ın kapıları EXPO ile dünyaya açılacak

EXPO alanlarındaki inşaatların bu sene ekim ve kasım ayları gibi biteceğini de sözlerine ekleyen Başkan Savaş, sonraki aylarda ise kalan ufak çalışmaları tamamlayarak 1 Nisan 2021 tarihinde EXPO’nun kapılarının dünyaya açılacağını ifade etti.

“Birbirimizi seviyoruz”

Hatay’ın ilklerin şehri olduğunu ve 23 medeniyetin 13 tanesine ev sahipliği yaptığını belirten Başkan Savaş, “Şehrimiz 3 semavi dinin ilklerini bünyesinde barındırıyor. Yüzyıllardır iç içe, kardeşçe yaşıyoruz. Biz birbirimizi seviyoruz. Türkiye’nin serhat şehri Hatay’da yöneticilik yapmaktan gurur duyuyor ve Hatay’ı şahsi meselesi olarak gören Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum” dedi.

Hatay’a davet var

Hatay’ın kaplıcadan deniz turizmine, yaylalardan kültür turizmine kadar birçok değeri bünyesinde barındırdığını ifade eden Başkan Savaş, “Otel ve oda sayımızı arttırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Amerika’nın saygın gazetelerinden biri olan New York Times gazetesi 2020 yılında gezilecek yerler listesinde Antakya’ya da yer verdi. Herkesi cennet şehrimizin Hatay’a davet ediyorum” diyerek Hatay’ı tanıtmak için daha çok çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Başkan Savaş, program sonrası uluslararası çiçek üreticilerini gezerek, hem bilgiler aldı, hem de EXPO hakkında istişarede bulundu.

Bir cevap yazın