İki Devlet, tek yürek!

Dış Ekonomik İşbirliği Kurulu (DEİK) Türkiye – Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı, Japonya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesindeki katkısından dolayı Japonya Büyükelçisi Ödülü ile onurlandırıldı.

 Şerif Tosyalı’ya ödülünü takdim eden Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima, Türkiye ile Japonya arasındaki yakınlığı ‘İki Devlet, tek yürek’ olarak tarif ettiği konuşması, ödül töreninde uzun süre alkışlandı.

Japonya Büyükelçisi Ödülü’nün Japonya ve diğer ülkeler arasında karşılıklı anlayış, dostluk ve iyi niyet ilişkilerinin güçlendirilmesi, ekonomi ve teknik işbirliği gibi alanlarda uluslararası işbirliğinin teşviki ve dış ekonomilerin geliştirilmesine katkı sağlayan, özellikle kayda değer hizmetlerde bulunmuş kişilerin onurlandırılması amacıyla verildiğini anlatan Büyükelçi Miyajima, Şerif Tosyalı’ya iki ülkenin uzun yıllardır süregelen dostluğuna katkılarından dolayı teşekkür ederek, Japonya-Türkiye ilişkilerinin daha da iyileştirilmesi adına iş birliğinin devamını diledi.

Şahsına layık görülen ödülden dolayı Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima’ya teşekkür eden genç işadamı Şerif Tosyalı da, son iki yılda Japonya’daki Türkiye farkındalığını artıracak işlere imza attığını ve atmaya da devam edeceğini söyledi. Tosyalı, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirmek adına çalışmalarının sürdüğünü belirtirken, 2020’nin sonbaharında iki ülkenin iş insanları arasında daha sağlam adımlar atılması amacıyla, Japonya’nın en büyük 150 şirketinin liderinin Türkiye’ye geleceğini ve Türk işadamlarıyla yüz yüze görüşmeler yapacağını ifade etti.

Türk Japon iş birliğinin başarısının önemli bir göstergesi olan ödül töreninde kendisini yalnız bırakmayan ailesi başta olmak üzere tüm Japon dostlarına, iş dünyasına ve törene katılan herkese teşekkür eden Tosyalı, daha sonra ödülünü Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima’nın elinden aldı.

Ödül töreni sonrası Şerif Tosyalı, Büyükelçisi Miyajima ve katılımcılarla birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.

Ödül töreninde, Şerif Tosyalı’nın Büyükelçi Ödülü ile taltif edilmesi ve iki ülke arasındaki işbirliğine sunduğu katkı da şu şekilde dile getirildi, “Şerif Tosyalı’nın 2018 yılı Ocak ayından beri yürüttüğü DEİK Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanlığı görevi sırasında 4 yıl aradan sonra aynı yılın Eylül ayında DEİK ve Japonya İş Federasyonu (KEIDANREN) işbirliğinde Japonya-Türkiye İş Konseyi Ortak Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.  Bahse konu olan toplantıda iki ülkenin devlet ve özel sektör yetkilileri ile medya temsilcilerinden oluşan 500’den fazla kişinin katılımıyla iki ülkedeki yatırım imkanlarının arttırılmasına yönelik planlar ile Afrika Ülkeleri vb. üçüncü ülkelerde ortaklıklar tesis edilmesi, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesine yönelik somut politikalar üzerinde fikir teatisi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın huzurunda DEİK-KEİDANREN ortak bildiri metni imzalanmıştır. Toplantı sonrası bazı Türk ve Japon katılımcılar birlikte boğaz turuna katılmak suretiyle daha samimi bir ortamda iş ilişkilerini derinleştirme imkânı bulmuşlardır. Şerif Tosyalı, 2019 yılının Kasım ayında ise Tokyo’da 25. Japonya-Türkiye İş Konseyi Ortak Toplantısının başarıyla gerçekleştirilmesi adına çaba göstermiştir. Tosyalı Holding 2012 yılında Japon Toyo Kohan şirketi ile Tosyalı Koyo ortak girişimini kurmuştur. Osmaniye’de bulunan Tosyalı Toyo Çelik Fabrikası iki kurucu şirketin küresel pazarlara açılan kapısı olup ortak girişimleri ise Türkiye-Japonya şirketlerinin işbirliğine rol model teşkil etmektedir. Ayrıca 2019 yılı Ağustos ayında Japon Mitsui OSK Lines ile stratejik işbirliği anlaşması imzalayan Tosyalı Holding, Japon firmaların oldukça yakından tanıdığı bir şirkettir. Şerif Tosyalı’nın Japonya –Türkiye ekonomik ilişkileri taraflarının bağlantılarının güçlendirilmesi suretiyle iki ülke ekonomik ilişkilerinin genişletilmesi ve derinleştirilmesine yönelik katkıları göz önünde bulundurularak kendilerinin Japonya Büyükelçisi Ödülü ile Taltif edilmesinin uygun olduğu değerlendirilmiş, söz konusu ödülün kendisine tevdi edilmesine karar verilmiştir.”

Bir cevap yazın