Hatay’da en kısa gece

Kış gündönümü olarak bilinen 21 Aralık dolayısıyla 2019 yılının en uzun gecesi, en kısa gündüzü bugün yaşanacak. Ancak, gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe arttığı için bugün Hatay’da ise en kısa gece, en uzun gündüz yaşanacak. Kış gündönümü olarak kabul edilen 21 Aralık’tan itibaren, kuzey yarım kürede günler uzamaya, geceler kısalmaya; güney yarım kürede ise günler kısalmaya, geceler uzamaya başlayacak.

Kış mevsiminin geldiğinin habercisi olan kış gündönümünde, yarından itibaren de gündüzleri uzamaya, geceleri kısalmaya başlayacak.  21 Aralık’ta güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik açıyla gelmesi sonucu Kuzey Yarım Küre’de yılın en uzun gecesi yaşanacak. Kuzeyden güneye gidildikçe en uzun gecenin süresi de azalacak. Bu nedenle Türkiye’de en uzun geceyi 15 saat 6 dakika ile Sinop geçirirken, en kısa gece ise 14 saat ile Hatay’da yaşanacak.

En uzun gecenin yaşanacağı Sinop’ta gece süresi 15 saat 6 dakika, Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak. En kısa gecenin yaşanacağı Hatay’da gece süresi 14 saat, gündüz süresi ise 10 saat yaşanacak.

Bir cevap yazın