Milli Mücadele kahramanlarına minnettarız

Milli Mücadele’de İlk Kurşunun Atılışının 101’ncü Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen 6. Dörtyol İlk Kurşun Kültür Sanat ve Turunçgil Festivali, coşkulu bir törenle başladı.

İlk Kurşun Anıtı’na üzerinde ‘Minnettarız’ yazılı şükran çelenginin sunulmasıyla başlayan festival, Dörtyol meslek Yüksek Okulu Müzik Grubunun dinletisi, festival alanında çocukların özel etkinliği, halk oyunları gösterisi ve çeşitli yarışmalarla renklendi.

Kutlamalara Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, Dörtyol Kaymakamı Murat Bulacak, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Alpaslan Kılınç, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik,  İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu ile çok sayıda davetli ve Milli Mücadele kahramanlarına minnettarlığını gösteren Dörtyollular katıldı.

Dörtyol jandarma Komando Tabur Komutanlığı adına kısa bir konuşma yapan Jandarma Kıdemli Başçavuş Atilla Yıldırım, Dünya siyasi tarihi incelendiğinde her milletin bağımsızlığa kavuşmasında önemli mücadeleler verdiğinin görüldüğünü vurgulayarak, “Ancak esareti ve köleliği asla kabullenmemiş, en buhranlı günlerinde bile yürek yüreğe kenetlenmiş, bağımsızlığı en mukaddes değer olarak görmüş ve bu uğurda hayatını hiçe saymış asil insanların şanlı mücadelesine sadece Türk tarihinde rastlamak mümkündür. İşte bundan 101 yıl önce Kurtuluş Savaşını başlatan Dörtyol halkının bu onurlu mücadelesi milli davamızı ateşlemiş ve mazlum tüm milletlere örnek olmuştur” dedi.    

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin ise Milli Mücadele’de ilk kurşunun 19 Aralık 1918 tarihinde işgalci güçlere karşı Kara Mehmet Çavuş tarafından atıldığını hatırlatarak, “Kurtuluş savaşımızı başlatan milli mücadelemizin ilk çoban ateşinin yakılışının, işgal güçlerine karşı ilk kurşunun sıkılışının 101. Yılını kutlamanın onuru ve sevincini yaşamaktayız. Kara Mehmet Çavuşlara, Kara Hasan Paşalara, Hasan Tahsinlere, Sütçü İmamlara, Nene Hatunlara, Fadime Çavuşlara ve tüm Türk halkına önderlik ederek, milli mücadeleyi başlatan ve bize bugün ki haklı gurur ve sevinci yaşatan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşları olmak üzere tüm Kuvayı Milliye neferlerini sevgi, saygı ve minnetle bir kez daha anıyoruz. Ruhları şad mekânları cennet olsun.  Bu vesile ile Kurtuluş savaşımızı başlatan, milli mücadelemizin ilk kurşununu atan Kara Mehmet Çavuş ve silah arkadaşlarına, Kurtuluş Savaşımıza önderlik eden Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü ve milli mücadelede emeği geçen aziz şehitlerimizin aziz hatıraları önünde minnetle eğiliyoruz” dedi.

Festival programın, protokol üyelerinin 6’ncı İlk Kurşun Kültür, Sanat ve Turunçgil Festival etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen şiir, kompozisyon ve spor müsabakalarında dereceye giren öğrencilere kupa ve madalya takdimi ile sona erdi.

Bir cevap yazın