Hatay’dan Papa’ya sürpriz davet!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lüftü Savaş, kültür turizminin dünya çapında ivme kazandığını belirterek, Hatay’da deniz turizminin yanı sıra kültür turizmini de hedeflediklerini ve EXPO 2021’e doğru 1 milyon turiste ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

EXPO 2021’de, Hristiyanlığın hac merkezi ve Hristiyan kelimesinin ilk telaffuz edildiği yer olan Hatay’a Papa Francesco’nun gelmesini istediklerini ve bu konuda girişimlerde bulunduklarını belirten Başkan Savaş, Hatay’ın inanç turizmi potansiyeline dikkat çekti.

EXPO hazırlıklarındaki son duruma değinen Başkan Savaş,  “EXPO için ihalelerimizi tamamladık. Arsuz’daki kısmı 6-7 ayda bitmesini planlıyoruz. Dünya mutfağını buraya taşımayı hedefliyoruz. İskenderun ve Arsuz’u gastronomi merkezi yapmayı planlıyoruz. UNESCO tarafından gastronomi şehri seçilen tüm iller ile Hatay İpek Yolu’nun başlangıcındaki ülke olması sebebiyle Çin’e kadar olan İpek Yolu üzerindeki ülkeleri de EXPO’ya bekliyoruz. Antakya ve Defne’nin üst kısmındaki bölgede de Hatay yemeklerini ön plana çıkartacağız. Bu alanlarda kültür sanat etkinliklerimiz de olacak. Bizans dönemine ait önemli bir şapeli bulduk ve onu sergileyeceğiz. Bilim, kültür, sanat, eğitim, eğlence ve botanik konusunda hayat boyu yaşayacak bir alan hazırlıyoruz. EXPO 6 ay sonra kapanacak bir yer değil. Bu alana 3 bin 500 kişilik bir amfi tiyatro yapacağız. Amfi tiyatroda önemli sanatçıları izleyeceğiz. Arsuz’da aynı şekilde 175 dönüm arazi içerisinde spor kompleksi de yapacağız. Faaliyetlerimiz ileriye yönelik umut veren sportif ve kültürel faaliyetler” dedi.

“Tarımı yeniden canlandıracağız”

Kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak adımlar atıldığının altını çizen Başkan Savaş, “EXPO ile birlikte kırsal kalkınmayı da güçlendireceğiz. Şu an organik ve geleneksel tarım ölmüş durumda. Zeytinyağı, defne sabunu, nar ekşisi gibi geleneksel ürünler markalaştırılmadığı için satış oranları oldukça düşük. Biz bu satışların önünü açacak çalışmalar yapacağız. Kırsaldaki insanlarımızın üretimine katkı sağlayacağız. Adem-i merkeziyetçilik anlayışıyla şehrimizi güçlendireceğiz”  dedi.

Bir cevap yazın