DOĞAKA destekliyor, projeler birer birer hayata geçiyor

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı(DOĞAKA)’nın 91. Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı.

Osmaniye Polis Evinde gerçekleşen, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 91.Yönetim Kurulu Toplantısı’na Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yanı sıra, Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun, Kahramanmaraş Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Vahdettin Özkan,  Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Osmaniye İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Ali Gizlice, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ve ilgili Ajans personeli katıldı.

Kahramanmaraş Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Vahdettin Özkan, “Ajansımız tarafından bölgemizin turizm altyapısının geliştirilmesine yönelik ilan edilen destek programı kapsamında değerlendirme çalışmalarında son aşamaya gelinmiştir. 26 Ağustos 2019 tarihinde 20 Milyon TL destek bütçesi ile ilan programa Kahramanmaraş ilinden 18, Hatay ilinden 19 ve Osmaniye ilinden 8 olmak üzere toplam 45 adet proje başvurusu alınmıştır. Alınan başvuruların toplam proje değeri 102 Milyon 141 Bin TL olup Ajansımızdan talep edilen destek miktarı 64 Milyon 887 Bin TL olmuştur. Yapılan değerlendirme çalışmalarının Yönetim Kurulu tarafından uygun bulunması halinde başarılı projelerin gün içerisinde açıklanması planlanmaktadır. Ajansımızın destek mekanizmaları arasında yer alan Güdümlü Proje Desteği kapsamındaki Kahramanmaraş Metal Mutfak Eşya Test Analiz ve Ar-ge Merkezi Projesi ve Osmaniye Denetimli Serbestlik Hizmetleri Sürekli Eğitim Merkezi Projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayına sunulmuştur. Başvurusu tamamlanan Hatay Kireçlik Yarma Sistemi Ortak Kullanım Tesisi ve İskenderun Teknik Üniversitesi Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi projelerinde Genel Sekreterlik tarafından yapılan değerlendirme çalışmaları tamamlanmıştır. Değerlendirme sonuçlarının Yönetim Kurulu tarafından uygun bulunması halinde proje teklifleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayına sunulacaktır” dedi.

2019 Yılı Teknik Destek Programı ve 2019 Yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında başvuruların alınmasına devam edildiğini ifade eden Vali Özkan, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Sosyal Destek Programı (SODES) ile ilgili olarak ise 2019 yılı uygulama usul ve esasları çerçevesinde Kalkınma Ajansları yetkilendirilmiştir. Ajansımız tarafından ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılan çalışmalar sonucunda proje teklifleri alınmış ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayına sunulmuştur. Başarılı projelerin Aralık ayı içerisinde Ajansımıza iletilmesi beklenmektedir. Bunların yanı sıra diğer ulusal ve uluslararası fonlardan bölgemize kaynak sağlamaya yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Dünya Bankası işbirliği içerisinde hazırlanan ve Avrupa Birliğine sunulan 42 Milyon Euro tutarındaki proje başvurusu uygun bulunmuştur. Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerimizle ile birlikte 10 ilde uygulanacak olan projenin uygulama detayları Dünya Bankası, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ajansımız ilgili personelleri tarafından hazırlanmaktadır.  Bölgemizdeki sektörlerin ve firmaların tanıtımına yönelik çalıştay, konferans ve fuar gibi organizasyonlara destek sağlayan Ajansımız, bu kapsamda Kadın Girişim Kooperatifleri Çalıştayı, Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Girişimciliği Çalıştayı ve Hatay Gastronomi Çalıştayı’na destek vermiştir. Ayrıca, CarpetExpo 2019 İstanbul Halı ve Kilim Fuarı’na firmalarımızın katılımı sağlanmıştır. Organizasyon çalışmalarına Gaziantep’te yapılacak olan GAPSHOES Ayakkabı Fuarı ve Coğrafi İşaretler Çalıştayı ile devam edilecektir. Mesleki eğitimin geliştirilmesi amacıyla çeşitli düzeylerde çalışmalar yürütmekte olan Ajansımız, 2019 yılı başında ilan ederek başarılı projeleri uygulama aşamasına aldığı destek programının yanı sıra Yatırım Destek Ofisleri koordinasyonunda sanayici-mezun ve usta-çırak buluşmaları, tasarım eğitimleri, fuar katılımları ve fabrikalara teknik geziler düzenlemektedir. Mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik çalışmalara çok yönlü olarak önümüzdeki dönemde de devam edilecektir. Diğer taraftan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Yerleşim Merkezlerinin Kademelenmesi çalışması kapsamında Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye illerindeki saha çalışması tamamlanmıştır. Yaklaşık 2 ay süren çalışmalar kapsamında 1.101 muhtar ile görüşme gerçekleştirilmiştir” dedi.

Açılış konuşmasının ardından toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.

Bir cevap yazın