KOBİ’lere ‘İşlerini yönetebilme’ eğitimi!

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Visa Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ve 27 bankanın da desteğiyle Doğu Akdeniz Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (DASİFED) ev sahipliğinde Hatay’da düzenlenen İşimi Yönetebiliyorum Projesi”nin üçüncü toplantısı ekonominin omurgasını oluşturan KOBİ’leri, yöneticilerle buluşturdu.

Toplantıya, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Aykut Özbuğday ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası(İTSO) Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Reyhanlı TSO Başkanı Necmeddin Zoroğlu, DASİFED Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Ekinci, işadamları ve davetliler katıldı.

DASİFED Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Ekinci, 3 yıl içinde 18 kentte 3 bin KOBİ’ye ulaşacak projenin üçüncü toplantısının medeniyetler kenti Hatay’da yapılmasını önemsediklerini, projenin üyelere, işletmelere ve kente değer katacağına inandığını kaydetti.

Küresel rekabette ülkelerin yanı sıra kentlerin, sektörlerin ve işletmelerin yarıştığını belirterek, “Hız ve verimlilik esaslı dijital dönüşüm süreci bu yarışın anahtarı olurken, yerelde bunun belirleyici aktörü KOBİ’ler olacak gibi görünüyor. Bu yarışta, ekonomimizin dinamosu KOBİ’lerimizin rekabetçilik gücünü, nitelikli insan kaynağı kapasitesini, yönetişimden üretim ve ihracata uzanan değer zincirinde yüksek teknoloji kullanımıyla yüksek verimlilik ve yüksek katma değer yaratmalarını sağlamalıyız. Üretim ve sanayinin dijitalleşme çerçevesinde şekillendiği günümüzde KOBİ’lerimizi dijital dünyaya hazırlamak, rekabetçi ve güçlü bir Türkiye hayalimizin de en önemli aşamasını oluşturuyor. Ekonomimize katkı yapan işletmelerimizin yüzde 99’unu KOBİ’lerimiz oluşturuyor. KOBİ’lerimiz, istihdamın yüzde 74’ünü, toplam cironun yüzde 62’sini, katma değerin yüzde 53’ünü ve ihracatın da yüzde 55’ini gerçekleştiriyor. Maalesef sadece yüzde 10’u, 10 yıldan daha fazla hayatta kalabiliyor. Bu nedenle KOBİ’lerimizin kapasitesini geliştirmek ve direncini artırmak önem kazanıyor” dedi.

“Teknoloji ışık hızı ile ilerliyor”

İş dünyasının sıkıntıda olduğu dönemde böyle bir projenin Hatay’da gerçekleşmesinin oldukça anlamlı olduğunu ifade eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise, “Geldiğimiz noktada teknoloji ışık hızı ile ilerliyor. Eskiden 15-20 yılda gerçekleşen buluşlar, artık saatler hatta dakikalar alıyor. Teknolojiyi takip eden şirketler büyüyor, katma değer oluşturuyor ve ülkelerinin kalkınmasını sağlıyor. O nedenle iş dünyasının ayakta kalması için eğitim şart. İşletmelerimizin çağı yakalaması çok önemli. İş dünyası ne kadar büyürse, şehirlerimiz de o kadar büyüyecek” derken, Hatay’ın son 8 yıldır sınır kenti olması ve bölgede yaşananlar ile zor şartlarda ayakta durduğunu vurguladı.

Hatay’da iki gün sürecek olan İşimi Yönetebiliyorum Projesi ile KOBİ’lere dijital ve finansal okuryazarlıktan sosyal medyaya, strateji ve iş geliştirme planından deneyim aktarımına, Finansal Raporlamadan Finansal Röntgene kadar kapsamlı eğitim verilmesinin yanısıra, ellerindeki kısıtlı imkanları büyük fırsatlara dönüştürme konusunda ip uçları verildi.

Bir cevap yazın