Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Adana, Osmaniye, Mersin, Hatay ve Kahramanmaraş’taki gen kaynaklarının korunması için yürütülen çalışma kapsamında 100’ün üzerinde üzüm çeşidini koruma altına aldı.
5 yıllık çalışmayla, yaklaşık 200 köy ve mahalle gezilerek toplanan üzüm çeşitleriyle Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Müdürlüğü sahasında asma bahçeleri oluşturulurken, farklı özelliklere sahip üzüm çeşitliliğinin de geleceğe aktarılması hedeflendi.
Proje sorumlusu yüksek ziraat mühendisi Muhammet Ali Gündeşli, Anadolu topraklarının Türkiye’nin zengin gen kaynaklarına sahip olduğunu belirterek, “Beş ilimizi köy köy gezdik. Bu projemizde zengin olan Anadolu topraklarından Adana, Osmaniye, Mersin, Hatay ve Kahramanmaraş’ta il merkezi, ilçeler ve köyleri dolaşarak 5 yıl boyunca yerel gen kaynağımız üzümlerimizle ilgili taramalar yaptık. Bu taramaları yaptıktan sonra bu yerel çeşitlerden aşı kalemleri alınarak aşılama suretiyle bahçeler oluşturduk. Bu bahçelerde 100’ün üzerinde yerel çeşit bulunuyor. Bunlar birbirinden farklı özelliklere sahip. Üzümlerimizin şıralık, şaraplık, sofralık ve kurutmalık özellikleri var. Eşsiz lezzetlere sahip bu gen kaynakları yok olmasın diye koruma altına aldık. Amacımız gen kaynaklarını korumak. Ülkemizin teminatı olan çocuklarımızın sağlıklı büyümelerini sağlamak istiyoruz” dedi.