Ülkenin 115’nci tabiat anıtı ilan edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, ülkenin doğal güzelliklerini koruma altına alma çalışmaları kapsamında Hassa’da bulunan lav tüpü mağaralarını ülkenin 115. tabiat anıtı olarak tescil etti.

Ülkenin ulusal düzeyde öneme sahip alanlarının korunarak sürdürülebilirliğinin sağlanması, bu sahalara yönelik farklı kullanım taleplerinin kontrollü ve planlı bir şekilde karşılanabilmesi amacıyla yeni bir tabiat anıtı olarak tescillenen Hassa lav tüpü mağaraları, bin 189 hektarlık sahasıyla ülkenin 115. tabiat anıtı olarak tescil edildi.

Tabiat anıtı olarak tescil edilen saha içerisinde gerçekleştirilen çalışmalarda en uzunu Altınini Mağarası olmak üzere 9 adet lav tüpü mağarada 2016’dan beri bilimsel araştırmalar yapıldı.

Dünya üzerinde oldukça nadir rastlanan, çok önemli bir jeomorfolojik kaynak değeri olan ve ülkede sadece Hassa’da bulunan lav tüpü mağaraları, yöre halkı tarafından “leçe” olarak adlandırılıyor. Mağaralar, kayaçlarda meydana gelen yaygın yarık ve çatlakları yüzeye çıkarak dolduran bazaltik magmatizma ve bunun içini boşaltarak tüp haline getiren ikincil bir magmatik evreden oluşuyor.

Bir cevap yazın