Başkan Savaş, Hatay’ı örnek göstererek konuştu

Mannheim Defne Kültür Derneği tarafından bu yıl Almanya’da 8’incisi düzenlenen Uluslararası Gadir Hum Bayramı ve Kardeşlik Konferansı’nda Hatay rüzgarı esti.

Ehlibeyt sevgisinin birleştirici gücünü yansıtan konferansa konuşmacı olarak katılan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Sn. Lütfü Savaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz ve Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı Merkezi (EHDAV) Başkanı Ali Yeral Almanya’daki gurbetçilerle gönül köprüsü kurdu.

Toplantıya ev sahipliği yapan Mannheim Defne Kültür Derneği Başkanı Ayhan Kuzu, yüreği insan sevgisiyle, barışla ve kardeşlikle dolu olanların buluştuğu konferansa katılan herkese teşekkür ederken, konferansın toplumsal kucaklamayı pekiştireceğini söyledi.

Yoğun ilgi gören konferansta söz alan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Sn. Lütfü Savaş, Hatay’daki tüm renklerin birlikte yaşam kültürünü örnek göstererek, “Bizi aylardır bir araya getirmek için uğraşan Defne Kültür Başkanımız ve yöneticilerine teşekkür ediyoruz. Hatay çok enteresan bir il. Birçok farklı kökenden din ve inanca ev sahipliği yapan bir Hatay var. Allah’a çok şükür ki bugüne kadar hiçbir etnik köken kendi aralarında kavga yaşamamıştır. Bu gerçekten çok önemli bir olgu ve biz Hataylılar olarak çok önemli bir coğrafyada yaşıyoruz. Farkındaysanız tüm kaotik tablolar Hatay ve çevresinde yaşanıyor. Velhasıl biz hangi coğrafyanın insanı olduğumuzun farkında olacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 37 farklı rengi bir çatı altında birleştirmiş önce Çanakkale’de, daha sonra Kurtuluş Mücadelesi’nde, daha sonra Cumhuriyetin kuruluş yıllarında bu 37 farklı rengi bir arada tutmayı başarmış. Bu açıdan Hatay daha da büyük önem arz etmektedir. Bunu neden söyledim tüm bu farklı renkler Hatay’ın kurtuluşu için aynı bayrağa bakarak 21 yıl boyunca Kurtuluş Mücadelesi vermiş. Hatay, kurtuluş mücadelesi verirken; Hatay, Mustafa Kemal Atatürk’ün gözü ve nefesi olmuştur.  Şimdi Hatay denilince hemen kan akacak, birbirine düşecek bir toplum olarak algılanıyor. Neden? Çünkü; Hatay birçok rengi bünyesinde barındıran bir şehir. Onlara göre öyle olabilir ama bize göre Hatay insanıyla çok zarif bir şehir. Ve böyle bir şehrin Büyükşehir Belediye Başkanı olmak yukarı mahallenin bir çocuğu olarak bana onur veriyor. Bizler ne zaman ayrışırsak, başımıza o zaman akbabalar üşüşür. Hatay denince bütün akbabaların oraya üşüştüğünü görüyoruz.  8 yıldır Suriye’de bir mesele var. Ve bu mesele dolayısıyla sıkıntı yaşan bizler varız. Bir Suriye bir de Türkiye bu sıkıntıyı çeken iki ülke. Bizim bu noktada Hatay’ın ne kadar önemli bir jeopolitik konuma sahip olduğunu bilmemiz gerekiyor. Oyunlar şuan için sadece Suriye üzerinde oynanmıyor. Sıra Hatay’a gelsin diye çalışan dış güçler hep Hatay’daki renkleri karıştırmaya çalışıyorlar. Ama şunu bilsinler ki; Ay – yıldızlı bayrağımız göklerde dalgalandıkça bizleri kimse ayrıştıramaz ve Hatay Halkı bu güçle rahat nefes almaya devam edecek. Çünkü biz biliyoruz ki bayrağımızı bizim birlikteliğimiz dalgalandırır. Bu nedenle Hatay’ı yönetmek, Hatay’da siyaset yapmak çok zor. Ve Hatay’ı yönetmek için çok derin bir bilgiye sahip olmak gerekiyor. Biz tüm insanımıza eşit ve adil duygularımızla yaklaşıyoruz. Her bölgenin öncelikleri doğrultusunda hizmet etmeye çalışıyoruz. En önemlisi de toplumumuzu birleştirecek insanlara ihtiyacımız var. Hatay’da da, Türkiye’de de, Avrupa’da da birlik olmamız lazım. Lütfen ufak şeylerden ayrışıpta birbirimize sırtımızı dönmeyelim. Bizim daha çok birbirimizin nefesine ihtiyacımız var. Gözbebeklerimizi görmeye ihtiyacımız var. Daha çok kucaklaşmaya ihtiyacımız var” dedi.

Bir cevap yazın