Japonya’dan yükselen ses; Tosyalı Holding

Tosyalı Holding ev sahipliği yaptığı DEİK Türkiye-Japonya ve Afrika İş Konseyleri ile Türkiye Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Türkiye-Japonya Networking Resepsiyonu’nda dünyanın en büyük deniz taşımacılığı şirketlerinden Japon Mitsui OSK Lines (MOL) ile stratejik işbirliği anlaşması imzaladı.

Tokyo’da Afrika’daki iş fırsatlarının değerlendirildiği TICAD7 Konferansı’nda Japon Toyo Kohan ile başarılı ortaklığı ve Afrika’daki yatırımları nedeniyle yoğun ilgi gören Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Japon ve Türk şirketler Afrika’da rakip değil, birbirini tamamlayıcı konumunda. Finansman gücü olan Japonların Afrika’ya giriş anahtarı Türk şirketleri” dedi.

Tokyo’da Afrika’daki iş fırsatlarının değerlendirildiği toplantıda Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve birçok Afrikalı liderle de bir araya gelen Tosyalı Holding Başkanı Fuat Tosyalı, Japon Toyo-Kohan ile 10 yıldır sürdürdüğü ortaklık ve Afrika’daki yatırımları nedeniyle, konferansın en çok ilgi gören şirketlerinden biri oldu.

Özellikle Afrikalı liderlerden ülkelerine gelip yatırım yapmaları için resmi davet alan Tosyalı Holding, imzaladığı Japon Mitsui OSK Lines (MOL) ile stratejik işbirliği antlaşması ile Türkiye ve yurtdışındaki üretim ağlarında, hammadde ve çelik ürünlerinin taşınmasında MOL ile birlikte hareket etme fırsatlarını değerlendirecek.

Tamamlayıcı ülkeler

Japon ve Türk şirketlerinin başarılı ortaklıkların 3. ülkelerdeki iş fırsatlarını değerlendirme aşamasına getirdiğini belirten Tosyalı, “Afrika dünyanın iştahını kabartan bir hale döndü. Japonlar Afrika’ya yatırım yapmaya hevesli ama tek başlarına girmekte tereddüt ediyorlar. Türk şirketlerinin ise bölgede deneyimi var. Dolayısıyla Türk şirketleri, Japonların Afrika’ya girişinin anahtarı konumuna gelebilir” dedi.

Türkiye’de üretilen demir çeliğin yüzde 40’ının İskenderun ve Osmaniye bölgesinde olduğunu belirten Fuat Tosyalı, “Cezayir’de limanımız devreye girmek üzere. Diğer ülkelerde de liman yatırımlarımız arazilerimiz olacak. Deniz aşırı taşımacılıkta, MOL’un gücü ve bizim üretim kapasitemizin önemli bir sinerji yaratacağından şüphemiz bulunmuyor. Türkiye’nin dış ticaretinin çok önemli bir kısmı deniz yoluyla gerçekleşiyor. Biz çelik üreticisiyiz; çok büyük oranlarda lojistik hacmimiz var. Tosyalı’nın yıllık üretiminde sadece nihai ürününü görülüyor. Oysa maden ve hammadde işin içine girdiğinde, taşımacılık açısından 3 katı kadar hacimden bahsediyoruz. Sadece 2018’de 10 milyon tonluk bir hacim. Bu imkanları daha ileri taşıyacak ve bu sektördeki yeni iş fırsatlarını ortaya koyacak bir noktaya geliyoruz. MOL’un deniz taşımacılığı alanındaki büyüklüğü, kapasitesi ve bilgi birikimi, Türkiye’de ve yatırım yaptığımız coğrafyalarda farklı işbirliği imkanları doğurdu. MOL ile yaptığımız bu stratejik işbirliği anlaşması kapsamında ayrıca, lojistik alanında ortak yatırım fırsatlarını da değerlendireceğiz” dedi.

Başta Cezayir olmak üzere tüm Afrika ülkelerinin kendileri için çok önemli bir pazar olduğunu vurgulayan MOL Yönetim Kurulu Başkanı Ikeda ise, “Afrika pazarına girişte Türk firmaları Japon şirketleri için tamamlayıcı oluyor. Tosyalı Holding ile gerçekleştirdiğimiz bu anlaşmayla Türkiye ve Japonya’nın yanında 3. ülkelerdeki işbirliklerini daha fazla değerlendireceğiz” dedi.

Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Murat Mercan da, Türkiye ve Japonya’nın birlikte iş geliştirme konusundaki kararlılığını hatırlatarak, “Son olarak Japonya’da gerçekleşen G20 zirvesinde iki ülke liderlerinin bir araya geldikleri görüşmelerde de iki ülke işbirliklerinin artırılması yeniden gündeme geldi. Türk ve Japon iş insanlarının 3. ülkelerde ve özellikle Afrika’daki iş fırsatlarını birlikte değerlendirmeleri, yatırımlara hız kazandıracaktır” dedi.

DEİK Türk-Japon Konseyi Başkanı olan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şerif Tosyalı ile birlikte Japon Başkaban Abe ile  birlikte fotoğraf da çektiren Fuat Tosyalı, resepsiyonda Abe ile hatırı sayılır bir görüşme yapma fırsatı da buldu.

Bir cevap yazın