Hatay’da aynı gün iki büyük bayram kutlandı

Farklı dinlerin bir arada kardeşçe yaşama kültürüyle dünyaya örnek gösterilen hoşgörü ve medeniyet şehri Hatay’da Alevilerin Gadir-i Hum Bayramı ile  Ermenilerin “Meryem Ana Yortusu” aynı gün kutlandı.

Farklı bayramların bir arada kardeşçe, büyük bir coşkuyla kutlandığı Hatay’da yaşayan Alevi vatandaşlar Hazreti Muhammed’in Veda Haccı dönüşü Hazreti Ali’yi taltif ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum Bayramı dolayısıyla sabahın ilk ışıklarıyla kentteki çeşitli türbelere akın edip, günü ibadetle geçirirken, Hıristiyan vatandaşlar da Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Samandağ’a bağlı Vakıflı köyündeki Vakıflı Ermeni Kilisesi’nde buluşarak Meryem Ana Yortusu ayiniyle bağ bozumu yaparak, tüm yılın bereketi için dua etti. İki bayramda da vatandaşlar barış, huzur ve kardeşlik dileklerinde bulunarak buhur yakıp, dualar ederken, vatandaşlara bayrama özel olarak pişirilen “hırisi” dağıtıldı.

Vakıflı Ermeni Kilisesi’nde düzenlenen Meryem Ana Yortusu’na Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın yanısıra, yurt dışından, İstanbul’dan, Ankara’dan, Antakya ve İskenderun’dan çok sayıda Hristiyan vatandaş katıldı.

Ermenilerin üzüm oruçlarını da bozdukları etkinlikte kazanlarda pişirilen yöresel yemek “hırisi” vatandaşlara ikram edildi. Vakıflı Köyü Ermeni Cemaati Başkanı Cem Çapar, “Meryem Ana Yortusu’nu kutluyoruz. Bu seneki Meryem Ana Yortusu, Alevi komşularımızın bayramı ile aynı güne denk geldi. Beraber kazanları kaynattık, beraber dualarımız yerden göğe yükseldi. Anadolu’da geliştirdiğimiz bu kardeşlik ortamının aslında bütün dünyaya örnek olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Peder Avedis Tabaşyan da, “Bugün dualarımızı ettik. Yalvardık, dedi ki ‘bu ülkedeki barışı her daim kıl ve bu kardeşlik sevgisi hep var olsun” dedi.

Türkiye Ermenileri Patriklik Kaymakamı Sahak Maşalyan, “Eski geleneklerimize sürdürmek istiyoruz. Gelenekler, insanlar ona önem verdiği oranda geleceğe taşınabilir. Biz de elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz. Anadolu’daki Ermeni kültürümüzü bu en son Vakıflı köyümüzde yaşatmaya çalışıyoruz. Buradan yayılan barış, esenlik ve sevgi mesajlarının tüm ülkeye ve dünyaya yayılmasını temenni ediyorum” diye konuştu. 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da,”Ermeni hemşehrilerimizin kutladığı Meryem Ana Yortusu Bayramı’nı tebrik ediyor; farklı kültür, inanç ve geleneklerin bir arada yaşadığı, birlik ve beraberliğin simgesi Hatay’ımızda, bu anlamlı bayramın birlikteliğimizin güçlenmesine vesile olmasını diliyorum” dedi.

Bir cevap yazın