EXPO 2021, Nisan’da kapılarını açacak

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya-Defne ve Arsuz – İskenderun bölgelerinde yapılması planlanan 2 ayrı EXPO bahçesi için Ekim ayında ilk kazmanın vurulacağını söyledi. Yaklaşık bir yıl sürmesi planlanan çalışmalar ile 6 aylık çiçeklendirme ve hazırlık aşamasının ardından Hatay’ın Nisan 2021’de EXPO’nun açılışını gerçekleştireceğini müjdeleyen Başkan Savaş, hazırlıkların titizlikle sürdüğüne dikkat çekti.

“Zenginliklerimizi dünyayla paylaşacağız”

EXPO’da iki farklı adımda hareket ettiklerini vurgulayan Başkan Savaş, “İlki yap-işlet-devret modeli, diğeri ise bizim yapacağımız model. Yap-işlet-devret modeli için bayram sonrası ihaleye çıkacağız. Ekim ayı içerisinde de ilk kazmayı vurmayı amaçlıyoruz. Bu çalışmalar yaklaşık olarak 12 ay sürecek. Daha sonra ise yeşil alanların donatılması ve hazırlık aşamaları için 6 aylık bir süreç tahmin ediyoruz. Tüm bu emeklerin ardından da 2021 Nisan ayında Hatay EXPO’suna güzel bir açılış yaparız. Antakya-Defne bölgesindeki EXPO alanında Hatay yemeklerinin, Arsuz-İskenderun(Karaağaç) Expo alanında ise dünya mutfağı yemeklerinin yapılacağı alanlarımız olacak. Bu organizasyona katılacak misafirlerimiz UNESCO tarafından tescilli yemekleri tadabilecekler. EXPO alanlarımızda sadece gastronomi değil tarihi, kültürel ve sanatsal birçok alan ve etkinlik yer alacak. Bize ait zenginlikleri tüm dünyaya göstermek ve onlara örnek olmak istiyoruz” dedi.

“Hedef; Bölgesel kalkınma”

EXPO 2021 ile ilgili hedeflerine de değinen Başkan Savaş; “EXPO’nun arka planında kırsal bölgenin kalkınması yatıyor. Çiçekçilik, fidancılık ve tıbbi aromatik bitkiler en çok kalkınma beklediğimiz konular. İlçelerde kooperatifler kurarak ve il genelinde birlik oluşturarak çiçeklerimizi ve tıbbi aromatik bitkilerimizi paketleyip, marka değerini yükseltmek ve coğrafik işaretlemesini yaparak dünya pazarında satmak istiyoruz. Dünyada 50 milyar Euro’luk bir pasta var. Bu pastanın yüzde 70’lik kısmını Hollanda, Fransa, İspanya ve İtalya alıyor. Biz de, Türkiye’nin 100 milyon Euro’luk payından kentimize düşeni almak istiyoruz. Kırsal kesimden merkeze göçü önleyebilmek ve insanların kırsalda kalıp para kazanacakları bir çalışma yapmak istiyoruz” dedi.

Bir cevap yazın